Rusya-Ukrayna Savaşı'nın geçtiğimiz şubat ayında başlaması ile birlikte Antalya'ya Rus ve Ukraynalı göçü başladı. Vatandaşlar ise bu durumdan rahatsız. Yerli halk, Change.org'da yabancıya konut satışının yasaklanması için imza kampanyası başlattı. Fakat, sektör temsilcileri ise halk ile aynı düşünmüyor.
Son yıllarda artan yabancıya konut satışı oranları neredeyse Türkiye'nin tüm şehirlerinde ciddi bir şekilde artış gösterdi. Hatta bu konuda rekora doğru koşuluyor. Satışlar, ekim ayında Antalya’da yüzde 33,36 olurken, İstanbul’da 10 ayın satış ortalaması ilk kez yüzde 10’u aştı. Bu durum ise arz-talep ilişkisi ile birlikte kiraların ve satış fiyatlarının yükselmesine sebep oluyor. Vatandaşlar ise bu fahiş fiyatların önüne geçmek için çaba sarf ediyor.
Sosyal medya platformları Twitter ve Faceboook'ta Antalya’da yabancılara konut satışının yasaklanması konusu gündeme oturdu. Antalya'nın yerli halkı ise bu durum için bir imza kampanyası başlattı. Change.org’da kısa bir zaman diliminde büyüyen ve ses getiren imza kampanyası 10 bine ulaştı.
Gerçekleşen bu kampanyayı bazı sektör temsilcileri ise doğru bulmuyor. Temsilciler, bu sektörün yabancılara olan satışla ayakta kaldığını ifade ediyor.
Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı savaşın etkisi ise ülkemizde de görülüyor. Savaş sebebi ile oluşan göç dalgası, Antalya’da kayıt dışı emlakçılık yapan Ukraynalı ve Rus sayısının tahminen 10 bine ulaşmasına sebep oldu. Bu durumun belirtildiği Change.org'daki imza kampanyası metninde, “Bu kişiler yüzlerce kişilik WhatsApp gruplarıyla emlak piyasasını altüst etmeye devam ediyor. Hiçbir kayıtları yok ama kısa sürede Antalya emlak piyasasını kontrol eder hale geldiler. Biz o gruplara giremiyoruz çünkü bizi almıyorlar. Oda olarak 5 bin TL olarak belirlediğimiz bir kira onların portföyüne girince bir anda 12-15 bin TL’ye çıkıyor. Ev satışlarında da durum maalesef böyle. Evini satmak veya kiralamak isteyen kişiler yerli emlakçılar yerine bu kişilerle çalışıyor. Tabii bu durum piyasanın tamamını etkiliyor. Olan da Türk vatandaşına oluyor. Çünkü yabancı emlakçıların belirlediği fiyatlar üzerinden bir Türk vatandaşının ev kiralaması veya satın alması neredeyse imkansız” ifadeleri kullanıldı.
"YABANCIYA SATILMAZSA MALİYETLER ARTAR'
Bu imza kampanyasından farklı olarak sektör temsilcileri aynı düşünmüyor. Nasıl Bir Ekonomi’den Fikri Cinokur’a açıklamalarda bulunan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) 41’inci Grup (Gayrimenkul Faaliyetleri) Meclis üyesi Mustafa Ayanoğlu, “Yabancılara konut satışı olmaz ise maliyet artışları nedeniyle yerlinin konut alması olanaksız hale gelir” şeklinde konuştu. Ayanoğlu, “İnşaat sektörünü de ayakta tutmak zorundayız. Konut fiyatlarını sadece yabancıya satış etkilemedi. Antalya’da konut stoku kalmadı. Yeni inşaat alanı da kalmadı. Arsa da kalmadı” ifadelerini kullanarak cümlelerin noktaladı.