Yabancı bankalardan enflasyon analizi

Yabancı bankalardan enflasyon analizi

TCMB Başkanı Erkan'ın enflasyon raporu hakkında yabancı yatırım bankaları değerlendirmelerde bulundu. Morgan Stanley faiz tahmini koruduğunu belirtirken, Citibank ise 2024 tahmini daha gerçekçi ifadelerinde bulundu.

Yabancı yatırım bankaları Morgan Stanley ve Cıtıbank Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın enflasyon raporu sonrası değerlendirmelerini paylaştı. Yayımlanan analizlerde Erkan’ın enflasyon mesajlarına ve TCMB’nin faiz tahminlerine yer verildi.

Yılın son enflasyon raporunda enflasyon tahminleri 2023 sonu için yüzde 58'den yüzde 65'e, 2024 sonu için yüzde 33'ten yüzde 36'ya yükseltilmişti. 2025 sonu tahmini ise yüzde 15'ten yüzde 14'e düşürülmüştü.

Erkan, gelecek yıl mayısta enflasyonun yüzde 70-75 arasında tepe noktasını görmesini öngördüklerini, mayıstan sonra zirveden hızlı düşüş beklediklerini söylemişti.

Erkan ayrıca “Bir süredir yüksek ve oynak seyreden enflasyonu kontrol altına almanın uzun ve zorlu bir süreç olacağı bilinciyle enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanıncaya kadar tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz” demişti.

MORGAN STANLEY ENFLASYONA ODAKLANMA MESAJI VERDİ

Yabancı yatırım bankaları, Erkan’ın 2 Kasım’daki Enflasyon Raporu sunumuna dair analizlerinde, “enflasyonda kalıcı ve belirgin bir düşüş sağlanana kadar sıkılaştırmanın devam edeceği” kararlılığına vurgu yaptı.

Merkezi ABD’de bulunan yatırım bankası Morgan Stanley’nin CEEMEA ülkelerine yönelik haftalık raporundaki Türkiye’ye ilişkin değerlendirmede, TCMB’nin son Enflasyon Raporu’nun 2 Kasım’da Ankara’da açıklandığı hatırlatılarak, son Para Politikası Kurulu (PPK) karar metinleriyle uyumlu olarak yapılan iletişimin güçlü bir şekilde enflasyona odaklanıldığını gösterdiği kaydedildi.

'SIKILAŞTIRMA ADIMLARI DEVAM EDECEK'

Raporda, Erkan’ın “enflasyonda belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkılaştırma adımlarının devam edeceği” sinyali verdiği ancak politika faizinin seviyesine ilişkin olarak ileriye yönelik spesifik bir yönlendirmede bulunmadığı belirtildi.

TCMB’nin 2023 yıl sonu enflasyon tahmininde yaptığı güncellemenin temel olarak temmuz ayından bu yana enflasyonda kaydedilen artışları yansıttığı, daha da önemlisi, petrol fiyatları ve yönetilen fiyatlardaki yukarı yönlü revizyonlar gibi dışsal faktörlerin etkisiyle TCMB’nin 2024 sonu enflasyon tahminini yüzde 36’ya revize ettiği kaydedilen raporda, şu değerlendirmeler paylaşıldı:

“Çıktı açığı tahminleri, büyümede 2024’ün ikinci yarısından itibaren önemli bir yavaşlamaya işaret etmiştir. TCMB, kümülatif sıkılaştırma adımlarının etkilerinin görülmeye başlandığına ve aylık enflasyon eğiliminde düşüşle iç talepte yavaşlamanın ilk işaretlerine dikkati çekti. Diğer yandan TCMB, enflasyon görünümünde henüz önemli bir iyileşme göremediğini vurgulayarak, bu çerçevede daha fazla sıkılaştırma sinyali verdi. Sayın Başkan Erkan, ‘TCMB’nin pozitif reel politika faizine ulaşmayı hedefleyip hedeflemediği’ yönündeki soru üzerine, ‘TCMB’nin politika adımlarına karar vermek için sadece reel faiz oranlarına odaklanmak yerine enflasyonun tüm belirleyicilerini aylık bazda incelediğini’ ifade etmiştir.

Kasım ayında politika faizinde 250 baz puanlık artış yapılacağı ve Nisan 2024’te yüzde 40’lık nihai politika faizi seviyesine ulaşılacağına ilişkin tahminimizi koruyoruz. Enflasyon görünümüne bağlı olarak politika faizinin yüzde 40 seviyesine daha erken ulaşma ihtimali de bulunuyor.”

'2024 TAHMİNİ DAHA GERÇEKÇİ'

ABD’li çok uluslu yatırım bankası ve finansal hizmetler şirketi Citibank’ın raporunda, TCMB’nin 2023 ve 2024 sonu enflasyon tahminlerini sırasıyla yüzde 65 ve yüzde 36’ya yükselttiği, revize edilen 2023 sonu enflasyon tahmininin genel olarak piyasa beklentisi (yüzde 68) ile uyumlu olduğu ancak 2024 için belirlenen tahmin patikasının üst sınırının olası enflasyon eğilimini daha gerçekçi bir şekilde temsil ettiği vurgulandı.

Raporda, şu ifadelere yer veildi:

“Başkan Erkan’ın vurguladığı konular arasında ‘2024 yılının ikinci yarısında başlayacak olan dezenflasyonun TL cinsi varlıklara yönelik ilginin artışı, iç talebin dengelenmesi ve enflasyon beklentilerinin çıpalanmasıyla destekleneceği, enflasyonda kalıcı ve belirgin bir düşüş sağlanana kadar sıkılaştırmanın devam edeceği, TCMB’nin, 21 Temmuz ve 2 Kasım tarihleri arasında almış olduğu zorunlu karşılık kararları ile piyasadan 1 trilyon TL’nin üzerinde likidite çektiği, Kur Korumalı Mevduat (KKM) programından çıkış için belirli bir takvim bulunmamakla birlikte TL cinsinden varlıkların cazibesinin arttırılmasına devam edileceği’ hususları önem arz etmektedir.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN