Vatandaşın enflasyon beklentisinde artış: Halkın aksine sektörel tahmin geriledi

Vatandaşın enflasyon beklentisinde artış: Halkın aksine sektörel tahmin geriledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın anketine göre, piyasa katılımcıları ve reel sektörün enflasyon beklentileri düşerken, hanehalkının enflasyon beklentisi ise artış gösterdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ağustos 2024 dönemine ait "Sektörel Enflasyon Beklentileri" anket sonuçlarını açıkladı. Açıklanan veriler, hanehalkının enflasyon beklentilerinde artış yaşanırken, reel sektör ve piyasa katılımcılarının beklentilerinde düşüş olduğunu ortaya koydu.

HANEHALKI BEKLENTİLERİNDE ARTIŞ

Anket sonuçlarına göre, 2024 yılı Ağustos ayında, hanehalkının gelecek 12 ay için yıllık enflasyon beklentisi 1,1 puanlık bir artışla yüzde 73,1 seviyesine yükseldi. Bu artış, vatandaşların, gelecekte enflasyonun artmaya devam edeceği yönünde endişeler taşıdığını gösteriyor.

Hanehalkının gelecek 12 aylık dönemde enflasyonun düşeceğine dair beklentileri ise bir önceki aya göre 0,3 puan artış göstererek yüzde 29,6 seviyesinde gerçekleşti. Bu oran, hanehalkının önemli bir kısmının, enflasyonun yüksek seyretmeye devam edeceğine inandığını ancak küçük bir kesimin de ekonomik iyileşme beklediğini işaret ediyor.

REEL SEKTÖR VE PİYASA KATILIMCILARINDA DÜŞÜŞ

Buna karşın, reel sektör ve piyasa katılımcıları arasında enflasyon beklentilerinde bir düşüş yaşandığı gözlemlendi. TCMB anketine göre, 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentileri piyasa katılımcıları için 1,3 puan azalarak yüzde 28,7 seviyesine geriledi.

Reel sektör için de benzer bir düşüş eğilimi gözlemlendi. Ankete göre, reel sektörün 12 ay sonrası yıllık enflasyon beklentisi 1,2 puan azalarak yüzde 53,8 seviyesine geriledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN