Ülker “net sıfır” hedefi için çalışmaya devam ediyor

Ülker “net sıfır” hedefi  için çalışmaya devam ediyor

Ülker, 2023 Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayımlayarak, "Dünyamız, Değer Zinciri, Çalışanlar ve Toplum" başlıkları altında belirlediği hedefler doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüğünü açıkladı.

Ülker, sürdürülebilirlik çalışmalarını içeren 9. Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayımladı. Şirket, çevresel, sosyal ve ekonomik sorumluluklarını vurgulayan bu raporda, karbon salım artışı olmadan büyüme stratejisini sürdürdüğünü ve 2050’ye kadar "net sıfır şirket" olma hedefine yönelik önemli adımlar attığını belirtti. Ülker CEO’su Mete Buyurgan, su ve enerji tasarrufundan sürdürülebilir ham madde tedarikine kadar birçok alanda önemli ilerlemeler kaydettiklerini ifade etti.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKTE YENİ ADIMLAR

Buyurgan, 2023 yılı boyunca çevreye duyarlı projelere ağırlık verdiklerini ve "gıdanın geleceği" için tarımsal üretimin yeniden tasarlanmasının önemine vurgu yaptı. Ülker, sürdürülebilirlik stratejisinin temelinde iklim kriziyle mücadeleyi ön plana çıkarıyor. Bu bağlamda şirket, ana hammaddeleri olan buğday, kakao ve fındık gibi ürünlerde sürdürülebilir tedarik ve onarıcı tarım projeleri geliştirdi. Özellikle fındık üretiminde yürüttükleri "Fındıktan Fazlası" projesi kapsamında, Giresun bölgesinde kadın çiftçilerin de dahil olduğu 100 çiftçiye iyi tarım uygulamaları eğitimi verdiklerini belirtti. Ayrıca 2030 yılına kadar 10.000 dekar alanda onarıcı tarım uygulamayı hedeflediklerini açıkladı.

whatsapp-image-2024-10-10-at-11-26-05-1.jpegÜlker CEO’su Mete Buyurgan

Kakaoda da benzer projelere imza atan Ülker, Fildişi Sahili'nde tarımsal ormancılık ve iyi tarım uygulamalarıyla sürdürülebilirliği desteklemeyi amaçlıyor. 2023 yılında bu bölgede 124 çiftçiye 12.000 fidan dağıtıldı ve tarım uygulamalarıyla ilgili eğitimler verildi.

LOJİSTİKTE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Ülker, lojistik süreçlerde çevre dostu çözümler üretmeye devam ediyor. 2023 yılında demiryolu taşımacılığını kullanarak 213 ton karbon salımını önlediklerini belirten Buyurgan, Türkiye’de hızlı tüketim sektöründe elektrikli tren kullanan ilk şirket olduklarını ifade etti. Karayolu taşımacılığında ise rota optimizasyonu ve çift katlı tır kullanımı ile 3.094 ton karbon salımının önüne geçildi.

ATIK YÖNETİMİ VE ENERJİ TASARRUFU

Ülker, atık yönetimi alanında da önemli bir başarıya imza atarak tüm fabrikalarında "Toprağa Sıfır Atık" belgesi aldı. Şirketin geri dönüşüm oranı %98 seviyesine ulaştı. Ülker’in çevresel ayak izini takip ettiği Yaşam Döngüsü Analizi (LCA) ile tarladan sofraya kadar tüm üretim süreçleri izleniyor.

Enerji verimliliği projeleri ile 2023 yılında 12.000 MWh enerji tasarrufu sağlanırken, toplamda 5.683 ton karbon salımı engellendi. Şirketin enerji verimliliği çalışmaları, 2014'ten bu yana lojistik faaliyetlerinde karbon salımını %20 azaltmasına olanak sağladı.

Ülker, sürdürülebilirlik performansı ile de dikkat çekiyor. Şirket, 2023 yılında S&P Global’in Kurumsal Sürdürülebilirlik Değerlendirmesi'nde (The Sustainability Yearbook) üst üste 4. kez yer alarak, bu prestijli listeye girmeyi başaran 9 Türk şirketinden biri oldu. Ayrıca Karbon Saydamlık Projesi (CDP) su güvenliği skorunu B’ye yükselten Ülker, Borsa İstanbul Sürdürülebilirlik Endeksi'nde de 2015’ten bu yana yer alıyor. Ülker’in bu alandaki başarısı, Londra Borsası tarafından yapılan çevresel, sosyal ve yönetişim performansı değerlendirmesinde de kendini gösterdi. Şirket, 2024 yılı başında dünya genelindeki 450’den fazla gıda şirketi arasında en yüksek puanı alarak kendi kategorisinde birinci sıraya yerleşti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN