Türkiye'nin en çok kazandıran yatırımı altın mı borsa mı belli oldu! Uzun vadede en çok o kazandırıyor

Türkiye'nin en çok kazandıran yatırımı altın mı borsa mı belli oldu! Uzun vadede en çok o kazandırıyor

Yatırımcıların çoğunun merak ettiği sorulardan biri nihayet cevabına ulaştı. Birçok kişi borsaya mı yoksa altına mı yatırım yapılması gerektiği konusunda kararsızken uzun vadede en çok hangi yatırım aracının kazandırdığı öğrenildi. İşte konuya ilişkin detaylar…

Türkiye'de yatırımcılardan büyük ilgi gören altın ve hisse senetleri arasında kıyasıya bir rekabet var. Warren Buffett, Charlie Munger ve Phil Fisher gibi ünlü yatırımcıların önerdiği "Buffettvari" yatırım stratejisi, uzun vadede hisse senetlerinin üstün getiri sağladığını savunuyor. Peki, Türkiye'de bu yatırım tarzı altınla karşılaştırıldığında ne durumda?

yeni-proje-30.jpg

HİSSE SENETLERİ VE ALTIN: HANGİSİ DAHA KARLI?

Ekonomim'de yer alan habere göre, geleneksel yatırım anlayışına göre, uzun vadeli hisse senedi yatırımları tarihsel olarak en yüksek getiriyi sağlamışken, son yıllarda altın da yatırımcıların gözdesi oldu. Warren Buffett gibi yatırımcıların savunduğu uzun vadeli hisse senedi yatırımları, borsa endeksleriyle gösterdiği başarılı performansla bilinirken, altın tarih boyunca ekonomik belirsizliklere karşı güvenli liman olarak değerlendiriliyor.

yeni-proje-31.jpg

GEÇMİŞ VERİLER VE RİSK MODELLERİ

Geçmiş veriler, yatırım stratejilerinin bel kemiğini oluşturuyor. 2008 Küresel Finans Krizi öncesi dönemde VaR (Value at Risk) modellemesi, risk yönetiminde popülerdi. Modern Portföy Teorisi ise risk ölçümü olarak standart sapmayı kullanmaya devam ediyor. Ancak, bu risk modelleri, geçmiş verilere dayanarak gelecekteki riskleri tahmin etmeye çalışıyor.

UZUN VADELİ PERFORMANS: S&P 500 VE TÜRKİYE

John Maynard Keynes’in ünlü sözü "Uzun vadede hepimiz ölü olacağız" düşünülmezse, uzun vadeli veriler borsa yatırımlarının altın ve devlet tahvilleri gibi diğer yatırım araçlarına göre daha yüksek getiriler sağladığını gösteriyor. Özellikle S&P 500 endeksi, 100 yıldan uzun bir süre boyunca yatırımcılara altın ve devlet tahvillerinden çok daha yüksek kazanç sağlamış durumda.

yeni-proje-32.jpg

TÜRKİYE’DE DURUM NE?

Türkiye'de de hisse senetleri ve altın yatırımları arasında tercih yaparken yatırımcıların uzun vadeli performansı dikkate almaları önem taşıyor. Altın, ekonomik belirsizlik dönemlerinde değer kazansa da, hisse senetlerinin tarihsel olarak uzun vadede daha yüksek getiriler sağladığı gözlemleniyor. Yatırımcılar, portföy çeşitlendirmesi yaparak her iki yatırım aracının avantajlarını değerlendirebilirler.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN