Türkiye'de son dönemlerde kamuoyunun da gündeminde olan projelerin yüklenicisi inşaat firmaları dünya listesine de girdi. 'Dünyanın En Büyük Uluslararası Müteahhidi' listesinde yer alan 250 firmadan 40'ı Türkiyeli.
Uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR’ın (Engineering News Record), hazırladığı listede Türkiye aralarında Cengiz, Limak, Kalyon, Kolin, Makyol, Çalık ve Doğuş gibi firmalarla üçüncü oldu. Türkiye’nin dünya müteahhitlik pazarından aldığı pay da yüzde 4,4 olarak açıklandı. Listede 78 firma ile Çin birinci olurken, ikincilik ise 41 firma ile ABD oldu.
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, pandemi nedeniyle daralan pazara dikkat çekerek, “Her geçen gün zorlaşan rekabet şartları ve daralan pazar bir tarafa, salgın nedeniyle içinde bulunduğumuz olağanüstü şartlara rağmen bu yıl da ENR listesinde ilk üçte yer almayı başardık. Bu başarı, ülkemize daha güzel günler için güç sağlamaktadır” dedi.
ENR, listenin yer aldığı “Toparlanmaya Giden Yolu Açmak” başlıklı bülteninde, listenin en tepesindeki firmaların bile zorluklarından kaçamadığı Covid-19 salgınının ortaya çıktığı 2020 yılında, uluslararası inşaat pazarının bir önceki yılki 473,1 milyar ABD doları seviyesinden yüzde 11’lik daralma ile 420,4 milyar ABD dolarına gerilediğini kaydetti.
YILLIK BAZDA YAŞANAN EN BÜYÜK DARALMA
Pazarda yaşanan bu daralmanın listenin yayımlanmaya başladığı 2003 yılından bu yana yıllık bazda yaşananların en büyüğü olduğuna dikkat çekildi. Bültende, salgınla geçen 1,5 yılın ardından birçok uluslararası müteahhitlik firmasının operasyonlarını daha esnek hale getirecek adımlar attığı belirtildi. Dünya ekonomisinde büyümeye dönüş beklentileri kapsamında küresel inşaat pazarında ortaya çıkacak fırsatlara da işaret edilirken, ekonomiler toparlanırken altyapı yatırımlarının pazarı destekleyebileceğine, ancak, uluslararası müteahhitlerin bazıları için öngörülemez risklerin halen büyük engel oluşturduğuna dikkat çekildi.
TÜRKİYE'NİN KORUDUĞU İKİNCİLİĞE ABD YERLEŞTİ
ENR listesinde, Covid-19’un gölgesinde daralan uluslararası müteahhitlik pazarında, Türkiye’nin firma sayısı ile on yılı aşkın süredir Çin’in ardından koruduğu ikinciliğe ABD’nin 41 firma ile yükseldiği gözlendi. Uluslararası proje gelirlerine göre 2021 yılı listesinde ilk 100 firma arasına giren Türkiyeli müteahhitlerin sayısı 7 oldu. Bir Türkiyeli müteahhitlik firması ilk 30 uluslararası müteahhitlik firması arasında yer aldı. Türk inşaat firmalarının elde ettikleri 18,3 milyar dolar tutarında gelirle Türkiye, küresel pazardan yüzde 4,4 pay alarak ülkeler sıralamasında sekizinci oldu. Türkİyeli firmaların faaliyetleri lider pazar Rusya’nın da dâhil edilerek değerlendirildiği Avrupa (8 milyar dolar) ve ardından Orta Doğu (5,9 milyar dolar) bölgesinde yoğunlaştı.
'HEDEFLERİMİZİ TUTTURMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
ENR 250 listesi hakkında konuşan TMB Başkanı M. Erdal Eren, şunları kaydetti:
“Listede, bu yıl 40 firmamız yer almaktadır. Her geçen gün zorlaşan rekabet şartları, 2020 yılından başlayarak tüm dünyayı sarsan salgın ve daralan pazarın ortaya çıkardığı olağanüstü şartlara rağmen firmalarımızın elde ettikleri bu başarı çok önemlidir. Firmalarımızın bu performansları neticesinde ülkemiz, Çin ve ABD’nin ardından dünya sıralamasında üçüncü olmuştur. Uzun süredir elimizde tuttuğumuz dünya ikinciliğini de bir firma farkla, geri almak üzere, bu yıl ABD’ye ödünç verdik. Listede yer alan 40 firmamızın 34’ünün Birliğimiz üyesi olması bizi ayrıca gururlandırıyor. Türk müteahhitler, tüm dünyada işlerini hızlı, kaliteli ve güvenilir yapmaları ile tanınıyor. Yaşanan zor sürece rağmen, müteahhitlerimizin olumlu imajı sayesinde hedeflerimizi tutturmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki dönem için dünya ekonomisinde toparlanmayı destekleyecek büyük altyapı projelerinin hayata geçirilecek olması bize umut vermektedir. Bu nedenle salgın öncesinde ortaya koyduğumuz yurt dışında kısa vadede 20 milyar dolar büyüklüğünde yıllık yeni projeye ulaşma hedefimiz sürüyor. Orta vadede ise yurt dışında yıllık 50 milyar dolarlık yeni proje üstlenmeyi hedefliyoruz. Müteahhitlerimiz ve müşavirlerimizin uluslararası başarıları, hizmet ve mal ihracatımızda da artış ile ekonomimize daha fazla döviz girdisi sağlanması ve Türk işgücüne daha çok istihdam olanağı yaratılması anlamına geliyor. Küresel başarılarımız, ekonomimiz için önemli bir kaynak oluşturuyor. Bu başarının, ülkemize daha güzel günler için umut ve güç sağlamasını diliyoruz.”