Türkiye’de üretiliyor Hindistanlılar sıraya giriyor! Hem kendisi hem suyu: Kış için tonlarca talep yağıyor

Türkiye’de üretiliyor Hindistanlılar sıraya giriyor! Hem kendisi hem suyu: Kış için tonlarca talep yağıyor

Bu ürün Türkiye’de üretiliyor Hindistanlılar sıraya giriyor. Hasat zamanı coşkuyla tamamlanan meyvenin hem kendisi hem suyu kapış kapış giderken, kış için tonlarca talep yağıyor…

Sonbahar mevsiminde narenciye ürünlerinin en büyük eşlikçisi elma, Türkiye’de hasat zamanını coşkuyla karşılıyor. 2024 yılında Türkiye, 5 milyon tonluk elma rekoltesini hasat ederken, ihracat alanında da önemli başarılar elde etti.

İHRACATTA REKOR ARTIŞ

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, yaptığı açıklamada elma ve elma suyu ihracatında kaydedilen artışları duyurdu. Uçak, “2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde Türkiye genelinde elma suyu ihracatımız yüzde 33 artışla 181 milyon dolara, taze elma ihracatı ise yüzde 21 artışla 140 milyon dolara ulaştı. Toplamda, elma ve elma suyu ihracatımız yüzde 27 artışla 321 milyon dolara yükseldi” dedi.

elma-ihracati-1.jpg

İHRACATTA HİNDİSTAN ZİRVEDE

Uçak, Hindistan'ın 53 milyon dolarla en çok elma ihraç ettikleri ülke olduğunu vurguladı. İkinci sırada 38 milyon dolarlık ihracatla Irak yer alırken, Rusya’ya ise 18 milyon dolarlık elma gönderildi. Elma ihraç ettikleri ülke sayısı 70 olarak kayıtlara geçti.

Elma suyu ihracatında Amerika Birleşik Devletleri, 96 milyon dolarlık talep ile ilk sırayı alırken, Türkiye’den en çok elma suyu ithal eden ikinci ülke 16 milyon dolarla Hollanda oldu. İtalya ise 7 milyon dolarlık talebiyle üçüncü sırada yer aldı. Uçak, 2024 yılı sonunda toplam elma ve elma suyu ihracatında 500 milyon dolar, 2025 yılında ise 550 milyon dolar hedeflediklerini açıkladı.

elma-ihracati-2.jpg

TÜRKİYE DÜNYADA ÜÇÜNCÜ

Dünya genelinde 2023 yılı elma üretimi tahmininin 78 milyon ton olduğu belirtiliyor. Türkiye, 60 milyon adet dikili elma ağacı ile elma üretiminde dünya sıralamasında üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’nin yıllık elma üretimi 4.8 milyon ton. Elma üretiminde ise Isparta, yıllık 1.2 milyon ton ile açık ara önde bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN