Türkiye için yatırım defteri kapanmadı

Türkiye için yatırım defteri kapanmadı

Chery kısa sürede Türkiye’de en çok satan markalardan biri konumuna gelince Türkiye’de gözler yatırım için Uzak Doğu’ya çevrildi. Bakanlık nezdinde birçok görüşmeler gerçekleşti fakat Chery’den ilk yatırım haberi İspanya’dan geldi. Çin’de Chery International Başkanı Zhang Guibing ile yaptığımız görüşmede bu konu gündeme geldi. Guibing “Görüşmelerimiz sürüyor. İspanya’ya yatırım yaptık bitti diye bir şey yok. Türkiye Orta Doğu pazarını besleyecek İspanya da Avrupa’yı” dedi.

ALİ YILDIRIM

Türkiye pazarında Uzak Doğulu markaların etkisi tüm hızıyla artmaya devam ediyor. Daha ilk yıllardan Türkiye’deki ithal markaları sollayan Çinli üreticiler, pazarda beklentinin üzerinde bir satış grafiğine imza attı. Öte yandan da Türkiye’nin Uzak Doğulu üreticilerin pazarın tek hakimi olmaması ve aynı zamanda yerel üreticilerin korunması için önlemler aldı. Bu süreçte tek çıkış yolu üretim tesisi olurken, Çinli üreticiler işin bu tarafında Türkiye’yi es geçti. Üretimle ilgili yakın zamanda Çin’in en çok ihracat yapan ve SUV satan markası olan Chery’nin de İspanya’yı seçmesi Türkiye ile ilgili umutları deyim yerindeyse ‘suya düşürdü’. Fakat Çin Wuhu’da Chery tesislerin gezerken sorularımızı cevaplayan Chery International Başkanı Zhang Guibing, aslında sürpriz bir mesaj verdi. İspanya’da yaşanan süreci ve Türkiye’nin rolünden bahseden Guibing “Aslında dünya çok büyük biz orada yatırım yaptık burada yatırım yapmayacağız diye bir şey yok. Daha çok yakında ilgili bakanlıklarla görüştük hatta Mr. Si (Chery Türkiye Genel Müdürü Fenghuo Si) daha iki gün önce Türkiye’de bazı görüşmeler gerçekleştirdi ve Çin’e geldi. Yatırım projesi aslında oldukça büyük ve uzun dönemli bir proje gerçekten derin bir araştırmaya ihtiyaç var. İki tarafında mutlu olacağı bir anlaşmaya ihtiyaç var bu yüzden biz görüşmelerimize devam ediyoruz. Coğrafi olarak İspanya aslında daha fazla Avrupa’yı beslerken Türkiye’de olası bir fabrika hem Avrupa hem Ortadoğu’yu besleyecek bir merkez olabilir. Yatırım İspanya’da olmuş olması Türkiye’de olmayacağı anlamına kesinlikle gelmiyor” dedi.

1kapak.jpg
Zhang Guibing, Ali Yıldırım, Yin Tongyue

‘BAKANLIKLARLA GÖRÜŞMELERİMİZ SÜRÜYOR’

Ülkelerin aldıkları önlemlere dikkat çeken Chery International Başkanı Zhang Guibing: “Farklı ülkelerin çok farklı kanunları olabilir. Biz globalde iş yapan bir markayız ve biz bu ülkelerin kendi kurallarına uyuyoruz, saygı duyuyoruz. Kısa zamanda planlarımızı buna göre yapıyoruz. Ancak biz Türkiye’de kısa dönemli bir plan yapmadık çok uzun dönemli bir plan yaptık. Kısa dönemdeki bazı planlarımızı etkilemiş olsa da (Türkiye’nin elektrikli araçlara yönelik yeni şartları) aslında uzun dönemde Türk devletiyle işbirliğimizi sürdürmeyi planlıyoruz. Bu sebeple aslında uzun dönemli planlarımızı etkilemedi. Bu konuyla ilgili tüm yetkili bakanlıklarla görüşmelerimizi yapıyoruz. Belli başlı çözümler, ortak noktalar bulunabilir diye sürekli görüşme halindeyiz.”

‘AR-GE MERKEZİ KURUYORUZ’

Geçen yılki ziyaretimizde bahsedilen Ar-Ge merkezi hakkında detay veren Zhang Guibing “Ar-Ge merkezi ilgili ise çalışmalarımız devam ediyor. Bununla ilgili işe alımlar bile yaptık. Türkiye çok önemli ve büyük pazarlarımızdan bir tanesi. Burada bizim müşterilerimizi çok doğru anlamamız gerekir. Derin araştırmalar yapıyoruz ve Ar-Ge merkezi bu sebeple buraya şart. Ancak hala lokasyon seçimine bakıyoruz. İlgili test araçları gönderdik lokasyonları seçmek için. Çok yakında bunu paylaşacağız” diye konuştu.

‘İŞE ALIMLARIMIZ BAŞLADI’

Chery Türkiye Başkan Yardımcısı Ahu Turan da “Türkiye’de 50 kişiden fazla çalışanımız var. Ar-Ge merkezi daha teknik bir konu. Orada global tarafta bir takım işe alımlarımız başladı. Çok yakın temastayız şu anda devletle ticaret, sanayi bakanlığıyla” ifadelerini kullandı.

UCUZ OTOMOBİL SATMIYORUZ OLMASI GEREKEN FİYATA SATIYORUZ

Chery’nin Türkiye pazarına dahil olmasıyla birlikte fiyat algısı da değişti. Kısa sürede büyük bir satış başarısına ulaşan marka, D SUV araçları neredeyse B SUV fiyatına sattı. Hatta satmaya da devam ediyor. Bu konuda alınan vergi önlemleri ve tebliğlere rağmen ülkedeki lokal üreticilerle rekabete girebilen Chery, ‘damping yapıyorlar’ iddialarına karşı da konuştu. Türkiye’de yapacak çok işlerinin olduğunu söyleyen Chery Group Başkanı Yin Tongyue “Politikamız sürecek” dedi. Chery International Başkanı Zhang Guibing ise damping iddialarına ilişkin yönelttiğim soruya: “Biz ucuz bir marka değiliz. Ucuz da satmıyoruz. Düşük fiyat olarak değerlendirmek yanlış. Biz müşterilerin duygularına hitap ediyoruz. Onların istediği bir marka olmak istiyoruz. Teknoloji ön planda. Zaten fiyatla değil sunduğumuz özelliklerle otomobillerimizi satabiliyoruz. Şunu da eklemeden geçmek istemiyorum. Kesinlikle ucuza satmıyoruz. Olması gereken fiyata otomobillerimizi satıyoruz.”

‘TÜRKİYE AVRUPA’DAKİ EN İYİ PAZARIMIZ’

Çin’de geçen yıl hemen hemen 30 milyona yakın araç satışı gerçekleşti. Chery bu pastadan 2 milyon adede yakın pay aldı. Böylece Çin’de de marka iki numaraya yerleşti. Çin’in en hızlı büyüyen markası olduklarını söyleyen Chery Group Başkanı Yin Tongyue: “Belki de dünyanın en hızlı büyüyen markası olabiliriz. Satışlarımızın yüzde 50’si ihracatta gelmekte ve Çin’in en büyük SUV üreticisi konumundayız. Tabi ki bizim uzun dönem planlarımız olduğu gibi 5 yıllık planlarımız da var. Bir pazarlama stratejimiz var ve bu sebeple markalarımız ayrılmış durumda. Her bir marka her bir ayrı müşteri kitlesine hitap etmekte. Türkiye de bu planlar içerisinde önemli bir yer tutmakta. Türkiye jeopolitik olarak çok önemli bir noktada. Çok dikkatlice hareket ettiğimiz ve yatırımlarımızı ona göre seçtiğimiz bir ülke” yorumunu yaptı. Chery bu yıl Avrupa’da ilk kez satış yapacak. Bu yüzden oldukça heyecanlılar. Chery International Başkanı Zhang Guibing “Bu yıl bizim için Avrupa’ya giriş yılı. Şu an sadece İspanya’da satışlarımız başladı ancak bu yıl Avrupa’da aslında bizim için başlangıç yılı. Türkiye, Avrupa saydığımızda Türkiye Avrupa’da en iyi ülke. Türkiye aslında ilk yılımızda en başarılı olduğumuz ülkeydi” dedi.

‘PHEV ARAÇLARIMIZ VAR, ELEKTRİKLİ DÜNYAYA ÇOKTAN HAZIRIZ’

Elektrikli araçlar pandemiyle birlikte dünyada oldukça hızlı bir gelişime başladı. Çin hiç kuşkusuz bu sürecin en başından beri sahneye çıkıyor. Elektrikli araçların Çin’de payının giderek arttığına değinen Chery Group Başkanı Yin Tongyue şunları söyledi: “Şu anda yüzde 65’in üzerinde bir pazar payına sahip. Avrupa’da şu anda aylardır biraz yavaşladı bu da devletlerin bazı teşvikleri geri çekmesiyle ilgili. Ayrıca elektrikli araçların ilerlemesi konusunda altyapı da çok önemli. Özellikle şarj altyapısı. Bu konuda da ilerlemeye ihtiyaç var ancak biz Chery olarak ürün gamında PHEV ve bataryalı elektrikli otomobillerle bu çağa hazırız. Burada bir başka sorun daha var. Bataryalı elektrikli araçlarla uzun kilometreler yapmak biraz daha zor. PHEV araçlarımız var ve müşterilerimiz şarjı dert etmeden uzun süre gidebiliyor. Dolayısıyla biz elektrikli dünyaya hazırız ve bunun için yatırım yapmaya devam ediyoruz.”

EN UCUZ LEXUS

Japon üretici Toyota tarafından Türkiye pazarında faaliyet gösteren Lexus, ülkemizde satılacak en ucuz modelini tanıttı. Premium sınıfta boy gösteren Lexus LBX markanın Türkiye pazarında satılan yüzde 80’lik vergi dilimine sahip ilk modeli oldu. 2.2 milyon liralık başlangıç etiketine sahip olan modelin vergisiz çıplak fiyatı 1 milyon lira. Otomobile Vergi ve KDV eklendiğinde bu etiket 2 milyon 290 bin liraya kadar ulaşıyor. İstanbul’da gerçekleşen lansmanda konuşan Lexus Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Ali Haydar Bozkurt “LBX modelinden ilham alarak şehrin tam da kalbinde lansmana özel tasarladığımız deneyim alanları, modelin sıra dışı tarzını en iyi şekilde yansıttı. LBX, rekabetçi bir segmentte kısa zamanda oldukça önemli bir oyuncu haline gelecek ve Lexus markamızın müşteri portföyünü genişletecek. Segmentindeki ilk tam hibrit model olarak potansiyeli çok yüksek ve daha önce segmentinde görülmemiş kalite ve işçilik seviyesine sahip” dedi. B-SUV segmentinde boy gösteren modelin detaylarını anlatan Bozkurt “Diğer araçlarımızdan farklı olarak ilk defa yüzde 80’lik vergi dilimine giren bir otomobilimiz oldu. LBX, Türkiye pazarı için markamıza güç katacak bir model. LBX modeliyle birlikte daha genç ve daha önce Lexus almayı planlamamış müşteri kitlelerine de hitap edeceğiz. Geri alım garantisinden, kişiye özel danışmana, yılda 1 kez çift yönlü TIR ile ücretsiz araç transferine ve gerektiğinde helikopter ile teknisyen gönderilmesine kadar tüm hizmetleri LBX’te de sunuyoruz” açıklamasında bulundu.

1kapak-001.jpg

‘2 BİN TALEP GELDİ 500 SATACAĞIZ’

Yeni modelin Lexus için önemine değinen Ali Haydar Bozkurt “Geçtiğimiz yılın Haziran ayında gerçekleştirilen dünya prömiyerinin ardından LBX modeliyle ilgili çok yoğun bir talep geldi. Ön talepleri toplamaya başladığımız günden bu yana 2 bin adedin üzerinde başvuru aldık. Bu da aslında LBX’in ve Lexus’un potansiyelinin ne kadar yüksek olduğunu bir kez daha gösterdi. Lexus’un 1000 adetlik yolculuğunda, LBX en kilit model olacak. Yeni müşterilerin Lexus lüksüyle tanışmasını sağlamasının yanı sıra adetsel olarak da stratejik bir konumda olacak. Bu yıl için LBX modelinden yaklaşık 500 adet satış gerçekleştirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

HYUNDAİ SANTA FE’YE TASARIM ÖDÜLÜ

Hyundai, yakın zamanda Türkiye’de de satışa sunacağı yeni SANTA FE ile ödülleri toplamaya devam ediyor. Dünyanın en saygın tasarım ödüllerinden biri olan Red Dot, ‘2024 Yılın Ürün Tasarımı, Araçlar’ kategorisinde Hyundai SANTA FE’yi en iyi tasarım olarak seçti. Hyundai ayrıca ‘Dış Mekan ve Kamp Ekipmanları’ kategorisinde ‘Çoklu Fener’ ile en iyi ürün tasarımını da kazandı. Bu ödüller, Hyundai’nin müşteri odaklı tasarıma verdiği önemi simgeliyor. Beşinci nesil SANTA FE, uzatılmış dingil mesafesi ve genişletilmiş bagaj kapağı açıklığı sayesinde yolcu ve yükleme kapasitesi açısından da sınıfının lideri olmaya aday gözüküyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN