Türkiye, Avrupa’da son sıralardan kurtulamıyor: En düşük asgari ücrete sahip beşinci ülke

Türkiye, Avrupa’da son sıralardan kurtulamıyor: En düşük asgari ücrete sahip beşinci ülke

Bu yıl ara zam alamayan asgari ücretliler, Avrupa'nın en düşük ücretli çalışanları arasında kalmaya devam ediyor. Türkiye, 530 Euro brüt asgari ücretle Avrupa'da en düşük beşinci sırada yer alıyor.

Türkiye'de asgari ücretle geçinmeye çalışan milyonlar, Avrupa'daki emsallerine kıyasla zor bir tablo ile karşı karşıya. Avrupa Birliği İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) güncel verilerine göre, Türkiye'deki brüt asgari ücret 530 Euro seviyesinde kalırken, bu rakam Türkiye'yi Avrupa'da en düşük beşinci asgari ücrete sahip ülke konumuna yerleştiriyor.

ASGARİ ÜCRETTE TÜRKİYE'NİN DURUMU: AVRUPA'DA SON SIRALARDA

Türkiye'nin gerisinde kalan ülkeler arasında Bulgaristan, Arnavutluk, Moldova ve savaş halindeki Ukrayna bulunuyor. En düşük asgari ücret sıralamasında Türkiye'nin üzerinde yer alan ülkeler ise Litvanya, Romanya, Macaristan gibi ülkeler. Bu durum, Türkiye'nin asgari ücretlilerin yaşam standartları açısından Avrupa'da son sıralarda yer aldığını ortaya koyuyor.

LÜKSEMBURG TÜRKİYE'Yİ BEŞE KATLADI

Eurostat verilerine göre, Avrupa'nın en yüksek asgari ücretine sahip ülkesi Lüksemburg'da brüt asgari ücret 2.570 Euro olarak belirlenmiş durumda. Bu rakam, Türkiye'deki asgari ücreti neredeyse beşe katlıyor. Lüksemburg'u, İrlanda, Hollanda, Belçika ve Almanya takip ederken, bu ülkelerde asgari ücret 2.000 Euro'nun üzerinde seyrediyor. Ayrıca, Avrupa'da 10 ülkede asgari ücret bin Euro'nun üzerinde bulunuyor.

ORTALAMA ÜCRET ORANINDA TÜRKİYE ÜST SIRALARDA

Sözcü'de yer alan habere göre; Ekonomik Kalkınma ve İş Birliği Örgütü'nün (OECD) 2023 yılı verileri ise Türkiye'deki asgari ücretin medyan ücretin yüzde 64,6'sına karşılık geldiğini gösteriyor. Bu oranla Türkiye, Avrupa'da Portekiz'in ardından ikinci sırada yer alıyor. Ancak bu yüksek oran, Türkiye'de asgari ücretin yaygın olarak ortalama ücret haline geldiğini de gösteriyor. Avrupa'da ise bu durum tam tersi; asgari ücretin medyan ücrete oranı genellikle daha düşük seviyelerde.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN