Tahvil faizi 5 ayın zirvesinde

Tahvil faizi 5 ayın zirvesinde

Tahvil faizlerinde dikkat çekici hareketler yaşanıyor. Yüksek enflasyon sonrası yabancı yatırımcılar tahvilde satışa geçti. Eylül ayında yüzde 41,10 olan 2 yıllık gösterge tahvil faizi, dün yüzde 44,10'a yükselerek son 5 ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Eylül ayındaki yüksek enflasyon rakamları ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) beklenen faiz indirimi kararının ötelenmesi, finansal piyasalar üzerinde dalgalanmalara neden olmaya devam ediyor. Bu gelişmelerin ardından Ekim ayının başından itibaren tahvil faizlerinde belirgin bir yükseliş yaşanırken, döviz kurları ise nispeten daha stabil bir seyir izliyor.

DOLAR VE EURO KURLARI SABİT SEYREDİYOR

Ekim 2024 itibarıyla bankalar arası piyasada işlem gören dolar kuru, güne 34,26 TL seviyesinden başlıyor. Kapalıçarşı’da döviz bürolarında ise dolar alım-satım fiyatları 34,20-34,30 TL aralığında seyrediyor. Piyasa analizlerine göre, dolar/TL paritesinde kısa vadede 34,13 TL seviyesi destek noktası olarak izlenirken, 34,35 TL ise direnç noktası olarak takip ediliyor. Euro ise güne 37,61 TL seviyesinden başlıyor, bu da Euro cephesinde göreceli olarak sakin bir başlangıç anlamına geliyor.

TAHVİL FAİZLERİNDE HIZLI YÜKSELİŞ

Döviz kurları nispeten sabit kalırken, tahvil faizlerindeki yükseliş dikkat çekiyor. Eylül ayının sonunda yüzde 41,10 seviyesinde bulunan gösterge tahvil faizi, Ekim ayı başlarında yüzde 44,10 seviyesine kadar yükseldi. Bu, son 5 ayın en yüksek tahvil faizi oranlarına işaret ediyor. Yükselişin temel nedeni, TCMB’nin politika faizini bir süre daha yüksek tutacağı beklentisi. Enflasyonla mücadele kapsamında TCMB’nin sıkı para politikasına devam edeceği öngörüsü, tahvil piyasalarında satış baskısını artırdı.

YABANCI YATIRIMCILAR TAHVİL SATIYOR

Tahvil piyasasındaki bir diğer önemli gelişme ise yabancı yatırımcıların pozisyonları. TCMB tarafından açıklanan son verilere göre, 20 Eylül haftasında yabancı yatırımcıların Türkiye tahvillerine olan ilgisi artmış ve toplamda 1,58 milyar dolarlık alım gerçekleştirilmişti. Ancak, 27 Eylül ile biten haftada bu tablo tersine dönmüş ve yabancı yatırımcılar tahvillerden 444 milyon dolarlık çıkış yapmıştı. Ekim ayının ilk haftasında da tahvil satışlarının devam ettiği tahmin ediliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN