İkinci el araçların, yıl sonuna kadar sıfır araçların liste fiyatının üzerinde satılamayacağına yönelik kararın ardından araç sahiplerinin uygulamaya takılmamak için üç sıfırı sildiği görüldü. Ticaret Bakanlığı, ikinci elde satış bedelinden sıfır atılarak verilen araç ilanlarına para cezası uygulanacağını açıkladı.
Dünyadaki çip krizinin yarattığı üretimsel sorunlar ve Türkiye'de döviz kurundaki yukarı yönlü hareketlilik sıfır araçlara erişimi zorlaştırdı. Tüketici bu kez yatırım aracı olarak da gördüğü ikinci el otomobillere yöneldi. Yılın ilk 6 ayında ikinci el araç satışında yüzde 100'e yakın artış gerçekleşirken fiyatlarda da yüzde 80 artış gerçekleşti.
Ticaret Bakanlığı da, ikinci el araç ticaretine ilişkin yeni düzenlemeler yaptı. Buna göre ikinci el araçların, 1 Ocak 2024'e kadar üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlaması ve satılması yasaklandı. Karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı.
Ancak, düzenlemenin yayımlanmasıyla birlikte, ilk günden itibaren ilan sitelerinde taşıt ilan fiyatlarının sıfır atılarak girildiği veya güncellendiği görüldü. Bunun üzerine Ticaret Bakanlığı'ndan yeni bir açıklama geldi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, düzenlemenin 6 Temmuz'da yürürlüğe girdiği ve düzenlemeye uyulmaması durumunda ilan başına 300 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanabileceği hatırlatılarak şu açıklama yapıldı:
"Düzenlemenin yayımlanmasıyla birlikte, ilan sitelerinde taşıt ilan fiyatlarının sıfır atılarak girildiği veyahut güncellendiği tespit edilmiştir. Ayrıca, bu nitelikteki ilanlara ilişkin sosyal medyada yer alan haberler Bakanlığımıza ulaşmaktadır.
Söz konusu düzenlemeyi dolanmak amacıyla hem tüketiciyi aldatıcı ve yanıltıcı hem de gerçeklik taşımayan bu nitelikteki ilanlar da söz konusu ilan kısıtlaması kapsamında değerlendirilecek ve bu ilanları verenler hakkında Bakanlığımızca idari para cezası uygulanabilecektir. Bu kapsamda, Bakanlığımızca, ilan platformlarıyla görüşmeler yapılmış ve ilan girişlerinde üyelerinin bu kısıtlama kapsamında uyarılması ile bu hususta gerekli tüm tedbirlerin alınması konusunda uyarılarda bulunulmuştur.
Bakanlığımızca otomotiv sektöründe gerçekleşen stokçuluk eylemleri ve fahiş fiyat uygulamalarıyla mücadele kapsamında, tüketici mağduriyetlerine sebep olan uygulamaları ortadan kaldırmak adına her türlü ilave tedbirin alınmasına devam edilecektir."