Ekonomiye güven yedi ayın dip seviyesinde

Ekonomiye güven yedi ayın dip seviyesinde

Ekonomik güven endeksi, mayıs ayında 98,2 iken haziran ayında yüzde 2,5 azalarak 95,8'e düştü. Bu oran yedi ayın en düşük seviyesi olarak kaydedildi...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayı ekonomik güven endeksi verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, ekonomik güven endeksi haziran ayında yüzde 2,5 oranında azalarak 95,8 değerini aldı. Bu değer, endeksin Kasım 2023'ten bu yana ulaştığı en düşük seviye olarak dikkat çekiyor.

HAZİRANDA YÜZDE 2,7 ORANINDA DÜŞÜŞ

Ekonomik güven endeksinin düşüşü, çeşitli sektörlerdeki güven endekslerinin de azalmasıyla paralellik gösteriyor. Haziran ayında tüketici güven endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,7 oranında azalarak 78,3 seviyesine geriledi. Aynı dönemde reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi yüzde 1,9 azalarak 100,5, hizmet sektörü güven endeksi yüzde 1,5 azalarak 115,4, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 2,6 azalarak 108,8 ve inşaat sektörü güven endeksi yüzde 0,5 azalarak 87,9 seviyesine düştü.

Ekonomik güven endeksi, 0-200 aralığında değer alıyor. Bu endeksin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise kötümserliği gösteriyor. Haziran ayında endeksin 95,8’e gerilemesi, genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliğin arttığını işaret ediyor.

Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki yüzde 2,6’lık düşüş, alışveriş ve tüketim eğilimlerinde bir azalmayı gösterirken, inşaat sektörü güven endeksinin yüzde 0,5 oranında düşmesi, inşaat faaliyetlerinin de yavaşladığını belirtiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN