Yüksek faiz döneminde parasını mevduatta ve para piyasası fonlarında değerlendirip çuvalla para kazanan yabancıların yeni oyun alanı tahviller oldu. 5 günde ‘2 yıllık’ tahvillerle al-sat yapan yabancı yatırdığı her 100 bin lirasına 4 bin lira kazandı. Bu rakam mevduat faizinde aynı süre için 507 lira oldu.
MİNE AÇAR
Geçen yılın Aralık ayından beri Türkiye’de adeta bahar havası estiriliyor. Büyük yabancı yatırım kuruluşları birbiri ardına yaptıkları açıklamalarda Türk ekonomisinde iyleşme sinyalleri başladığını ve faizlerin düşeceğini öngörüyor. Gazetelerin ekonomi sayfalarında bu ay sıkça rastladığımız yabancı bankalar ve finans kuruluşlarından gelen olumlu haberler, aslında sıcak paranın ayak sesleri. Burada verdikleri mesaj yeni oyun alanlarının Hazine kağıtları olduğu gerçeği. Bankacılar geçen yılın Aralık ayından bu yana yabancı yatırımcıların devlet tahvili aldıklarını dile getiriyor. Son günlerde ise Tük tahvillerine ilginin giderek arttığı belirtiliyor.
ORANLAR HIZLA DÜŞÜYOR
Türkiye’nin 2 yıl, 5 yıl ve 10 yıllık tahvil ihraçları bulunuyor. Söz konusu tahvillerde hesaplama yöntemi mevdat hesaplamasının tam tersi. Mevduat getirisinde yatırımcı, faizler yükselirken para kazanır, Hazine kağıtlarında ise kazanç faizin düşmesi ile gerçekleşir. Yani mevduatla ters orantılı bir durum işler. Hazine kaığtlarına yatırım yapan bilir ki eğer ekonomi iyiye giderse faizler düşer ve para kazanılır. İşte bu gerçekten yola çıkan yabancılar ülkeye sıcak para girişini hızlandırmak için şimdilerde yalancı bahar havası estirmeye başladı. Türkiye’de, 2 yıllık Türk tahvillerinin faizleri kısa sürede gelen talep ve Merkez Bankası’nın politika faizlerini aşağıya çekmesiyle yüzde 43 seviyelerinden yüzde 39 seviyelerine geriledi. Yani yüzde 43 seviyelerinden devlet tahvili alanlar bir haftalık sürede kazançlarını artırdı. Faizler daha da aşağıya indiğinde ise kazanç katlanacak. Benzer durum 5 yıllık ve 10 yıllık tahviller için de geçerli. 5 yıllık tahvil yüzde 35’lerden yüzde 30’un altına, 10 yıllık tahvil de yüzde 30’lardan yüzde 27’lere geriledi.
GETİRİLER ÇOK YÜKSEK
Yabancı yatırımcıların al-sat yaparak tahvilden kazandığı paraları hesapladığımızda da son dönemdeki karların dudak uçuklattığını söyleyebiliriz. Her 100 bin liralık yatırımın 5 günlük getirisi 2 yıl vadeli devlet tahvilinde son yaptığımız hedaplamada 4 bin lira olarak karşımıza çıkıyor. Aynı miktardaki paranın aynı vadede mevduattaki getirisi ise 507 lira. Bu, en basit şekilde yaptığımız bir hesaplama türü. Uzmanlar bireysel yatırımcıların al-sat yaparak bu getirileri elde etmesinin çok kolay olmadığı uyarısında bulunuyor. Piyasa dinamiklerinde yabancıların ve al-sat yapan profesyonellerin elde ettiği rakamlara bakarak, elinde küçük birikimleri olan yatırımcılara dikkatli olmaları tavsiye ediliyor. Faizlerin daha da aşağıya ineceğine ve enflasyonun düşeceğine olan inancın tam olarak benimsenmesi durumunda ise bireysel küçük yatırımcıların kupon ödemesi ve vade sonuna kadar devlet kağıtlarını ellerinde tutmalarıyla kazanç elde edilebileceği de hatırlatmalar arasında yer alıyor. Devlet tahvillerinde çeşitlilik olduğu da unutulmamalı. Enflasyona endeksli, belli periyotlarda kupon ödemeli gibi getiriyi etkileyen unsurlar yer alıyor.
ÜLKE RİSKİ DE AZALIYOR
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de bu durumu teyit etmişti. Sosyal medya hesabı üzerinden paylaşım yapan Şimşek, Türkiye’nin CDS primi gerilerken uygulanan ekonomi programı sayesinde Türkiye’ye yatırımcı ilgisinin artmaya devam ettiğini ifade etti. Borçlanma faizlerindeki gerilemeye dikkat çeken Bakan Şimşek, CDS risk primi, enflasyon beklentileri ve Hazine tahvil faizlerinde de gerileme yaşandığını söyledi. Şimşek, açıklamasında “Dezenflasyon sürecinde daha da iyileşecek makro göstergelerimizle birlikte borçlanma maliyetlerimiz düşüşünü sürdürecek ve kamu maliyesindeki olumlu görünüm güçlenecek” demişti. Türkiye’nin risk primi 2024’ün son çeyreğinde 293 seviyesindeydi. Şu anda 260’lara inmiş durumda. Risk priminin düşük olması da ülkeye yabancı yatırımcının sıcak para getirmesinde etkili.
ABARTILI İYİMSERLİK
Karar Ekonomi’ye konu ile ilgili değerlendirmede bulunan uzmanlar, şu an için yabancı alımlarının başladığını ancak akışın çok yüksek olmadığını söylüyor. Olumlu haberlerle mevduattan çıkışın gelecek dönemde artma ihtimalinin yüksek olduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Yabancı banka ve aracı kurumlar, Türkiye’deki tahvil piyasasında alımlar başladığı zaman, hem aracılık yapıp hem de kendileri yatırım yaparak çok iyi para kazanacaklar. Daha çok para kazanmak için çalışıyorlar doğal olarak. Ama onların kazandığı Türkiye’nin parası olduğu için, bizim akıllı olmamız gerekiyor. Yabancılar iyimserlik pompalarken biraz işi abartmış durumda. Henüz enflasyonun gerçek manada düşeceğine dair güçlü veriler yok” değerlendirmesinde bulundu.
Kurt dumanlı havayı sever miş.
Yanıtla (0) (0)İnsanların kafası karışık.
Az olsun TL mevduat olsun.
Eee rezervler nasıl dolacak? 128 milyarı çatır çatır satarken iyiydi.
Yanıtla (3) (0)