SGK'da dosyası olan yandı: Kredi kartı limitleri artık böyle belirlenecek! Dört radikal yenilik hayata geçiyor

SGK'da dosyası olan yandı: Kredi kartı limitleri artık böyle belirlenecek! Dört radikal yenilik hayata geçiyor

Enflasyonu düşürmek için çeşitli ekonomik tedbirleri hayata geçiren hükümet, kredi kartlarıyla ilgili 4 aşamalı çalışma yapıyor. İşte, yeni kredi kartı düzenlemesi...

Orta Vadeli Program'da (OVP) yer alan kredi kartlarına ilişkin ibareler bankacılık sektöründe limit değişikliği sinyali olarak algılandı. Hükümetin kredi kartlarıyla ilgili yeni düzenlemeler yapması bekleniyor.

Son yapılan değişiklikle yüzde 4,25'e çıkarılan kredi kartı faiz oranları, kredi kartı kullanım oranlarını düşürmeye yetmedi. Türkiye'deki yüksek enflasyonu dizginlemek amacıyla ekonomi yönetimi, kredi kartlarına yönelik 4 temel kısıtlama üzerinde çalışma yapıyor.

KREDİ KARTI LİMİTLERİ YENİ SİSTEMLE BELİRLENECEK

Yenicag'da yer alan habere göre, OVP'de kart limitleri ile kredi kartı sahiplerinin gelirleri arasındaki uçurum olduğu vurgulanmıştı. Peki, 4 aşamalı kredi kartı düzenlemesinde neler var?

Hazırlanan düzenlemede Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'ne anlık gelir verilerini iletecek. Böylece bankalar müşterilerinin SGK kayıtlarına dayalı güncel gelirlerine göre limit tespit edecek.

KART LİMİTLERİ KADEMELİ OLARAK DÜŞÜRÜLECEK

Yeni sistemle bir yıldan kısa süredir kullanılan kartlarda limit, aylık net gelirin en fazla 2 katı, daha uzun süre kullanılan kartlarda ise 4 katı olarak tespit edilecek. Böylece birçok kart limiti düşürülmüş olacak.

KREDİ KARTINA TAKSİT UYGULAMASINA SINIRLAMA

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de yaptığı açıklama ile kredi kartına taksit uygulamasına anlam veremediğini söylemişti. Yüksek enflasyon yüzünden vade farksız taksitlerin azalmasına rağmen, tüketimi azaltmak amacı ile taksit seçenekleri azaltılacak.

Hem bankaların verdiği 12 ve 6 aylık taksitler düşürülecek, hem de işletmelerin satışlarında uyguladı taksit sayıları daraltılacak. En çok taksit sayısının 3 ayla sınırlandırılması bekleniyor.

FAİZ ORANLARI YENİDEN DÜZENLENECEK

Merkez Bankası'nın 2024 Ocak ayında duyurduğu düzenlemeyle kredi kartlarına getirilen tavan faiz sınırı, yapılan faiz artırımlarının etkisini sınırlamıştı. 2024 Nisan ayında kredi kartı akdi faiz oranı yüzde 4,25'e çıkarılmıştı. Ancak kredi kartı kullanımını azaltmak üzere faiz oranlarının politika faizi seviyesine çekilmesi planlanıyor.

ASGARİ ÖDEME TUTARLARI ARTACAK

Kredi kart sahiplerini en çok ilgilendiren bir diğer değişikliğin asgari ödeme tutarlarında olması bekleniyor. Pandemi döneminde yüzde 20'ye indirilen asgari ödeme tutarı, 25 bin TL ve üzerindeki kartlar için yüzde 40 seviyesine çıkarılmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN