Resmi Gazete'yi okuyan çiftçiler gözlerine inanamadı! Kuraklık ve artan maliyetlerle boğuşan çiftçilere kara haber

Resmi Gazete'yi okuyan çiftçiler gözlerine inanamadı! Kuraklık ve artan maliyetlerle boğuşan çiftçilere kara haber

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni karar sonrasında kuraklık ve artan maliyetlerle boğuşan çiftçilere kara haber geldi. Milyonlarca çiftçi umudunu o ödemelere bağlarken, alınan kararla yeni bir yıkım yaşandı. İşte detaylar…

ESMAGÜL KOÇAK

Çiftçilerin dört gözle beklediği tarım destekleri, bu yıl kan ağlayan çiftçiler için yine hayal kırıklığı yarattı. Cumhurbaşkanı Kararı ile açıklanan yeni tarım destekleri 3 yıllık değil, sadece 1 yıllık oldu. Fındık ve pamuk üreticilerine kötü haber: Destek artışı yine yapılmadı.

2024 yılı için tarımsal üretim desteklerine dair beklenen karar açıklandı. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, geçtiğimiz yıl üretim planlaması çerçevesinde desteklerin 3 yıllık olarak açıklanacağını duyurmuştu. Ancak çiftçilerin beklentileri karşılanmadı ve bitkisel üretime yönelik destekler sadece 1 yıllık açıklandı. Bu durum, üretim planlaması yapmakta zorlanan çiftçiler için büyük bir darbe niteliğinde.

yeni-proje-10.jpg

MAZOT VE GÜBRE DESTEKLERİ ARTTI AMA YETERLİ Mİ?

Mazot ve gübre desteklerinde geçen yıla göre artış yapılmış olsa da, bu artışın maliyetlerdeki büyük yükselişleri karşılayıp karşılamayacağı belirsiz. Tarımda en önemli girdi kalemlerinden olan mazot ve gübre, çiftçinin belini büken masraflar arasında yer alıyor. 2024 yılı için mazot ve gübre desteği, bazı ürünlerde dekar başına artırıldı. Ancak uzmanlar, bu desteklerin hızla artan fiyatlar karşısında çiftçiyi rahatlatmaya yetmeyeceği konusunda uyarıyor.

FINDIK VE PAMUK ÜRETİCİLERİNE DARBE: DESTEKLER YİNE ARTMADI

Tarım desteklerinde çiftçiyi en çok hayal kırıklığına uğratan detaylardan biri, fındık ve pamuk üreticilerine yapılan haksızlık oldu. Fındıkta alan bazlı destekler tam 11 yıldır artırılmıyor. 2009 yılında 150 lira olarak başlayan destek, 2014’te 170 liraya çıkarıldı ve o zamandan beri sabit kaldı. 2024 yılında da bu destek miktarı artırılmadı. Pamuk üreticileri için de kötü haber geldi: 17 ürün arasında fark ödemesi (prim) artmayan tek ürün pamuk oldu. Geçen yılki prim miktarı bu yıl da değişmeden kaldı, bu da pamuk üreticisini zora sokacak.

yeni-proje-9.jpg

SERTİFİKALI TOHUM DESTEĞİ KALDIRILDI

Çiftçiyi zorlayan bir diğer gelişme de sertifikalı tohum kullanım desteğinin bu yıl kararnamede yer almaması oldu. Geçen yıl birçok üründe çiftçilere verilen sertifikalı tohum destekleri, 2024 kararlarında tamamen kaldırıldı. Sertifikalı tohum desteği olmadan, çiftçilerin daha yüksek maliyetlerle karşı karşıya kalacağı ve verimin düşebileceği endişesi büyük.

KAN AĞLAYAN ÇİFTÇİLERİN SORUNLARI DERİNLEŞİYOR

Tarım ve hayvancılıkla geçinen milyonlarca çiftçi, artan maliyetler ve düşük desteklerle zor bir yılı daha geride bırakmaya hazırlanıyor. 2024 yılı tarım destekleri, çiftçilerin beklentilerini karşılamadığı gibi, üretim planlamasında da belirsizlikler yaratıyor. Desteklerin 1 yıllık olarak açıklanması, çiftçinin geleceği planlama konusunda elini kolunu bağlıyor. Mazot, gübre, tohum ve prim desteklerindeki yetersizlikler, çiftçiyi kara kara düşündürüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN