Vergi yapılandırmasına tarih uzatımı geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karara göre, bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin başvuru ve ilk ödeme tarihi 1 ay ertelendi. Yapılandırma sonrası ilk ödeme süresi 31 Ekim 2021'e uzadı.
Resmi Gazete'de yayımlanan 7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı'na göre; başvuru süresi 31 Ağustos’tan 30 Eylül’e, ilk taksit ödeme süresi de eylül ayından ekim ayı sonuna kadar uzatıldı.
İLK TAKSİT 31 EKİM'DE ÖDENECEK
Böylece 30 Nisan 2021 ve öncesinde bulunan vergi, SGK prim borcu, matrah artırımı, GSS, işsizlik sigortası primleri, idari para cezaları yeniden yapılandırması için süre uzadı.
Yapılandırılma sonrasında ilk taksit ödeme süresi 30 Eylül 2021'den 31 Ekim 2021'e uzatılmış oldu.
Ayrıca, yangın ve sel afetleri sebebiyle mücbir sebep ilan edilen yerlerde ise son iki yapılandırmaya ilişkin taksit ödeme süreleri de mücbir sebep halinin sona ermesinden itibaren 1 ay sonrasına ertelendi. Afet bölgelerin bir kısmında 31 Aralık 2021, bir kısmında da 1 Kasım 2021’e kadar mücbir sebep ilan edilmişti.
3 MİLYON 480 BİN MÜKELLEF FAYDALANDI
7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırmasına İlişkin Kanun kapsamında, bugüne kadar 3 milyon 480 bin mükellef, 69 milyar 125 milyon liralık borcunu yapılandırdı.
Mükellefler yapılandırılan tutarın 2 milyar 873 milyon liralık kısmını peşin olarak ödedi. Daha önce çıkarılan yapılandırmadan farklı olarak başvuruları devam eden bu yapılandırma düzenlemesi çerçevesinde, geriye dönük 5 yıllık zaman dilimine ilişkin matrah ve vergi artırma imkanı da bulunuyor. Bu imkandan yararlanarak artırımda bulunan mükelleflere aynı döneme ilişkin vergi incelemesi ve tarhiyatı yapılmıyor.
STOK AFFI DEVAM EDİYOR
Yine daha önceki yapılandırmalarda yer almayan stok affı uygulaması da bu yapılandırma kapsamında yapılabiliyor. Buna göre, işletmede mevcut olup kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat, demirbaşlar yanı sıra, kayıtlarda yer alıp işletmede bulunmayan emtia, makine, teçhizat, demirbaşlara ilişkin kayıt düzeltme hakkı da getirilmişti. Bu hak kapsamında kayıtlarda yer alıp işletmede bulunmayan, kasa mevcudu ile ortaklardan alacaklara ilişkin kayıtlar da düzeltilebiliyor.