Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, kamu tarafından belirlenen fiyatlardaki sert artışlara dikkat çekerek, “Hepsi yıllık enflasyon hedefinin çok üzerinde. Merkez Bankası buna ne yapsın?” dedi. Uzman doktor ücretleri, mali hizmetler, demiryolu ve hava yolu taşımacılığında yüksek zamlar yaşandı. Kara ayrıca tüketim malı ithalatının son aylarda tekrar yükseldiğini paylaştı.
Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, ocak ayında en yüksek fiyat artışlarının kamu tarafından doğrudan veya dolaylı olarak belirlenen alanlarda gerçekleştiğine dikkat çekti.
TÜİK ilk kez TÜFE sepetini açıkladı, uzmanlardan tepki geldi: Madde fiyat listesini açıklayın
Kara, uzman doktor ücretlerinin aylık yüzde 90, BYS diğer mali hizmetlerin yüzde 44, demiryolu ile taşımanın yüzde 44 ve hava yolu ile taşımacılığın yüzde 34 oranında zamlandığını belirterek, "Hepsi yıllık enflasyon hedefinin çok üzerinde. Merkez Bankası buna ne yapsın?" ifadelerini kullandı.
Kara'nın paylaşımı şu şekilde:
Ocak’ta en yüksek AYLIK fiyat artışları:Uzman doktor ücreti: %90
BYS diğer mali hizmet: %44
Demiryolu ile taşıma: %44
Hava yolu: %34
Hepsi ya doğrudan ya da kısmen kamunun yönlendirdiği fiyatlar ve hepsi YILLIK enflasyon hedefinin çok üzerinde. Merkez Bankası buna ne yapsın?
Ocak’ta en yüksek AYLIK fiyat artışları:
— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) February 3, 2025
Uzman doktor ücreti: %90
BYS diğer mali hizmet: %44
Demiryolu ile taşıma: %55
Hava yolu: %34
Hepsi ya doğrudan ya da kısmen kamunun yönlendirdiği fiyatlar
ve hepsi YILLIK enflasyon hedefinin çok üzerinde.
Merkez Bankası buna ne yapsın?
TÜKETİM MALI İTHALATI YÜKSELİŞTE
Kara ayrıca, tüketim malı ithalatındaki yükselişe de dikkat çekti. Sosyal medya hesabından paylaştığı grafikte, mevsimsellikten arındırılmış ve mücevher hariç tüketim malı ithalatının son aylarda tekrar artışa geçtiği görülüyor.
TÜİK VE ENAG VERİLERİ ARASINDAKİ FARK DİKKAT ÇEKTİ
TÜİK’in verilerine göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ocak ayında yüzde 5,03 artarken, yıllık bazda enflasyon yüzde 42,12 olarak gerçekleşti. Ancak bağımsız araştırmalar farklı sonuçlar ortaya koydu. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), ocak ayında enflasyonun yüzde 48,22 arttığını ve yıllık enflasyonun yüzde 81,01’e ulaştığını hesapladı.
İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre ise İstanbul’daki tüketici enflasyonu aylık yüzde 5,16, yıllık bazda ise yüzde 48,40 seviyesinde oldu.