Hazine ve Maliye Bakanlığı öncülüğünde hazırlanan "Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi", iş dünyası tarafından beğeniyle karşılandı. Paketin kapsamlı ve önemli adımlar içerdiği, verimliliği ön planda tutması ve etkin bir izleme, denetleme, raporlama ve yaptırım sistemi getirdiğini söyleyen temsilciler paketi olumlu yorumladı.
Türkiye iş dünyasının temsilcileri, ekonomi gündeminin merkezindeki "Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi"ne yönelik yorumlarını açıkladı. DEİK (Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu), İTO (İstanbul Ticaret Odası) MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği), ASKON (Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği) İSTİB (İstanbul Ticaret Borsası) ve TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) paketi beğendiklerini belirtti.
Bakan Mehmet Şimşek 'Kamuda Tasarruf Paketi'ni açıkladı
'DEZENFLASYONA SÜRECİNE KATKI SAĞLAYACAK'
DEİK Başkanı Nail Olpak tedbirlerin dezenflasyon sürecine katkı sağlayacağını ve verimliliği esas almasının önemli olduğunu belirtti. Olpak, Tedbirlerin sadece merkezi yönetimle sınırlı kalmayıp yerel yönetimleri ve bütçe dışı kaynakları da kapsamasını, dijital dönüşüme kaynak ayrılmasını memnuniyetle karşıladığını ifade etti.
'ÜRETİRKEN VERİMLİ HARCARKEN TASARRUFLU OLMAYI YERLEŞTİRECEK'
İTO Başkanı Şekib Avdagiç de programın "üretirken verimli, harcarken tasarruflu olmayı" ülke kültürüne yerleştireceğine inandığını söyledi. Enflasyonla mücadele fedakarlığının toplumun tüm kesimlerine paylaşılacağını ve kalıcı refahın sağlanacağına dair umutlu olduğunu vurguladı.
'EKONOMİK GELİŞMELERE KATKI SAĞLAYACAK'
MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı da yatırım ve istihdam artışında maliye politikasının etkinliğinin önemine dikkat çekti. Kamu harcamalarının etkin yönlendirilmesini kritik bulduğunu belirten Asmalı, paketi iş dünyası olarak memnuniyetle karşıladıklarını ve paketin bütçe disiplininin yanı sıra ekonomik gelişmeye de katkı sağlayacağına inandıklarını belirtti.
'DEVLET NEZDİNDE AYAKLARIN YORGANA GÖRE UZATILMASI'
ASKON Başkanı Orhan Aydın, paket içeriğinin geniş ve enflasyonla mücadeleyi odak aldığını, verimliliği önceliğinde tuttuğunu söyledi. Mevcut ekonomik koşullarda "devlet nezdinde ayakların yorgana göre uzatılması" beklentisi olduğunun altını çizdi. Aydın paketin dezenflasyona katkı sağlayacağına ve 3 yıl sonunda arzulanan enflasyon seviyesine ulaşılacağına inandığını söyledi.
'TASARRUF KONUSUNDA DAHA DUYARLI OLACAKLARINI GÖSTERİYOR'
İSTİB Başkanı Ali Kopuz, son zamanlardaki yüksek enflasyon nedeniyle kamu harcamalarının daha çok tartışıldığını ve bu konuda duyarlı olan hükümetin paketle tasarruf konusunda daha da duyarlı olacağını gösterdiğini söyledi. Kopuz, iş dünyası olarak kaynakların doğru kullanımı ve tasarrufun önemini bildiklerini ve bu nedenle açıklanan tedbirleri desteklediklerini belirtti. Kopuz tasarruf kültürünün toplumun her kesiminde yaygınlaşması gerektiğini ifade etti.
'PAKET DAHA DA GÜÇLENDİRİLECEKTİR'
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da enflasyonla mücadelenin tüm Türkiye'nin birinci önceliği olması gerektiğini söyleyerek paketi olumlu bulduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu, ileride alınacak ilave tedbirlerle paketin daha da güçlendirilebileceğini ifade etti.
Ekonomistlerden 'Tasarruf Paketi' değerlendirmesi: Kur garantili kıyak projelerde tasarruf yok
Öte yandan 'tasarruf paketini eleştiren ekonomistler "Hep olması gerekenin" tasarruf paketi olarak açıklandığı eleştirisi yaparken, Kamu Özel İşbirliği projeleri kapsamında döviz üzerinden yapılan garanti ödemelere ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadığına dikkat çekti.