Özel okul eğitiminin maliyeti katlanıyor: Kitap masrafları 80 bin lirayı buldu

Özel okul eğitiminin maliyeti katlanıyor: Kitap masrafları 80 bin lirayı buldu

Servis, yemek, kırtasiye ve okul kıyafetleri derken, özellikle özel okula çocuk gönderen veliler artan fiyatlardan oldukça şikayetçi. Geçen yıl ortalama 20 bin TL olan kitap setleri, bu yıl 40 bin TL'ye yükseldi. Bazı özel okullarda ise set ücretleri 40 bin ila 80 bin TL arasında değişiyor.

Türkiye’de özel okullarda kitap seti fiyatları, velilerin bütçesini zorlayan en önemli kalemlerden biri haline geldi. Geçtiğimiz yıl 18 bin lira olan bir özel okulun kitap seti fiyatının, bu yıl 52 bin liraya yükselmesi, eğitim harcamalarındaki artışın ne kadar dramatik olduğunu gözler önüne seriyor.

80 BİN LİRAYA KADAR KİTAP ÜCRETİ İSTİYORLAR

Veli-Der Başkanı Ömer Yılmaz, konuya dair yaptığı açıklamada, kendilerine gelen şikayetlerin başında kitap seti fiyatlarının yer aldığını belirtti. Yılmaz, "Bize ulaşan şikayetlerde 50 bin, 60 bin, hatta 80 bin liraya kadar kaynak kitapların fiyatları telaffuz ediliyor. İngilizce, Almanca gibi yabancı dil kitaplarını da eklersek bu rakamlar daha da yükseliyor. Veliler olarak talebimiz, Milli Eğitim Bakanlığı’nın denetleyici rolünü üstlenerek bu fiyatları kontrol altına almasıdır" dedi.

FOTOKOPİ YASAĞI DA TEPKİ ÇEKİYOR

Kitap seti fiyatlarına tepki gösteren bir veli ise, "Geçen yıl yaklaşık 25 bin lira ödedik, bu yıl ise bu rakamın muhtemelen 50 bin liraya çıktığını düşünüyorum. Okulların giderleri farklı olabilir, ancak temel eğitimin bu kadar yüksek fiyatlara çıkması gerçekten kabul edilebilir değil. Bazı okullar fotokopi çekilmesine bile karşı çıkıyor ve buna izin vermiyor. Bu durum, velileri ciddi anlamda zorluyor" ifadelerini kullandı.

ŞİKAYETLER İNTERNETE TAŞINIYOR

NTV'de yer alan habere göre; artan fiyatlarla ilgili şikayetler, internet üzerinden de paylaşılıyor. Bazı veliler, fiyatların yüksekliği nedeniyle çocuklarını okuldan almak zorunda kaldıklarını dile getirirken, bazıları da belirli bir tarihe kadar ödeme yapılmazsa fiyatın daha da artacağı konusunda uyarılar yapıyor.

Bir veli, "Sadece kitaplar değil, kırtasiye ürünleri de fahiş fiyatlarla satılıyor. Bu duruma mutlaka bir düzenleme getirilmeli, devletin bu konuda kontrolü ele alması gerekiyor" dedi.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NDAN ÜCRETSİZ KİTAP ZORUNLULUĞU

Milli Eğitim Bakanlığı ise, 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren özel okullarda ücretsiz ders kitaplarının okutulmasını zorunlu hale getirmişti. Ancak bu düzenlemenin, velilerin kitap setleri için ödediği yüksek meblağlara nasıl bir etki yapacağı henüz bilinmiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN