Zirve yine Türkiye'nin: 5 yıllık enflasyon artışı OECD ortalamasını 17’ye katladı

Zirve yine Türkiye'nin: 5 yıllık enflasyon artışı OECD ortalamasını 17’ye katladı

OECD verilerine göre Şubat 2025’te Türkiye’de yıllık enflasyon yüzde 39,1’e geriledi. Gıda fiyatlarında 6,7 puanlık düşüş dikkat çekerken, Türkiye hâlâ OECD’nin en yüksek enflasyonuna sahip ülkesi konumunda. 2019’dan bu yana kümülatif fiyat artışı yüzde 554,7’ye ulaştı. OECD ortalamasının yaklaşık 17 katı olan bu oran, fiyat istikrarı açısından Türkiye’nin karşı karşıya olduğu tabloyu gözler önüne serdi.

BERFU KARGI

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), Şubat 2025 dönemine ilişkin tüketici fiyat endeksi verilerini yayımladı. Verilere göre, OECD genelinde yıllık enflasyon oranı bir önceki aya kıyasla 0,2 puan gerileyerek yüzde 4,5 seviyesine indi. Ancak Türkiye, yüzde 39,1’lik oranla açık ara en yüksek enflasyona sahip ülke olmayı sürdürdü.

OECD raporunda, Türkiye'de gıda fiyatlarındaki yıllık artışın yalnızca bir ayda 6,7 puan gerileyerek, OECD genelinde en dikkat çekici düşüşlerden birini kaydettiği vurgulandı. Gıda enflasyonunun bu ölçüde azalması, Türkiye'deki genel enflasyonun düşüşünde belirleyici rol oynadı. Şubat 2025 itibarıyla Türkiye'de genel enflasyon yüzde 42,1'den yüzde 39,1'e gerilerken, enerji fiyatları ise sınırlı şekilde yükselerek yüzde 40,4’e ulaştı.

TÜRKİYE'DE KÜMÜLATİF ENFLASYON ORTALAMANIN 17 KATI

OECD verilerine göre, Türkiye 2020 sonrası dönemde biriken fiyat artışlarında da başı çekiyor. 2019 Aralık ayından bu yana Türkiye'de kümülatif enflasyon yüzde 554,7'ye ulaştı. Bu oran, OECD ortalamasının yaklaşık 17 katı seviyesinde.

dg44gds4g4sdg4.jpg

G7 VE EURO BÖLGESİ'NDE TABLO DAHA ILIMLI

Gelişmiş ekonomiler arasında yer alan G7 ülkelerinde yıllık enflasyon, Şubat ayında ortalama yüzde 2,7 olarak gerçekleşti. Fransa'da elektrik tarifelerinde yapılan yüzde 15’lik indirimin etkisiyle enflasyon yüzde 0,8’e kadar gerilerken, Japonya’da enerji fiyatları yüksek kalmayı sürdürse de manşet enflasyon yüzde 3,7’ye indi. ABD ve Birleşik Krallık’ta enflasyon sırasıyla yüzde 2,8 ve yüzde 3,7 oldu.

4gs4dg4dsg.jpg

Euro Bölgesi’nde ise yıllık enflasyon yüzde 2,3 olarak kaydedildi. Enerji kalemindeki gerilemenin bu düşüşte etkili olduğu belirtilirken, bölge genelinde çekirdek enflasyon da yavaşlama eğiliminde. Almanya, İtalya ve İrlanda gibi ülkelerde fiyat artışları sınırlı düzeyde kaldı.

OECD GENELİNDE EĞİLİM AŞAĞI YÖNLÜ

Rapora göre, OECD üyesi 38 ülkenin 15’inde enflasyon düşerken, 15’inde sabit kaldı. Estonya ve Norveç gibi ülkelerde ise fiyat artışları hızlandı. Enerji enflasyonu OECD genelinde yüzde 3,6’ya gerilerken, gıda enflasyonu ortalamada sabit kaldı. Türkiye’nin gıdadaki sert düşüşü, bu istikrarın sağlanmasında etkili oldu.

Öte yandan, Şubat 2025’te G20 ülkeleri arasında Çin’de yıllık enflasyon baz etkisiyle negatif bölgeye (-%0,7) geçerken, Hindistan ve Endonezya'da enflasyon belirgin şekilde yavaşladı. Arjantin’de ise enflasyon hâlâ yüzde 60’ın üzerinde seyrediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN