Nobel Ödüllü ekonomist Daron Acemoğlu anlattı: Türkiye ekonomisi nasıl düzelir?

Nobel Ödüllü ekonomist Daron Acemoğlu anlattı: Türkiye ekonomisi nasıl düzelir?

Nobel Ekonomi Ödülü'nü kazanan Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye ekonomisinin nasıl toparlanabileceğine dair önerilerde bulundu. Yargı ve eğitim alanlarındaki reform ihtiyacının altını çizen Acemoğlu, teknolojiye yapılan yatırımların artırılmasının önemine işaret etti.

Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülerek dünyada Nobel Ödülü alan üçüncü Türk olan Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Türkiye ekonomisine dair önemli değerlendirmeler yaptı. "Türkiye ekonomisi nasıl toparlanır?" sorusuna yanıt veren Acemoğlu, yargı ve eğitim alanlarında reform yapılmasının gerekliliğini vurgulayarak teknolojiye yapılan yatırımların artırılması gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye ekonomisi ve enflasyonla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Acemoğlu, ülkedeki en önemli sorunlardan birinin yoksulluk olduğunu söyledi.

TEKNOLOJİ KULLANIMINA DİKKAT ÇEKTİ

Fatih Altaylı'nın YouTube programına konuk olan Daron Acemoğlu, Türkiye ekonomisinin toparlanması için ne yapılmalı sorusuna 3 kritik noktaya değinerek cevap verdi.

Türkiye'nin önünde 10-15 senelik bir pencere kaldığını, bunu kullanamazsa çağın gerisinde kalacağını belirten Acemoğlu, eğitim ve yargıda reformun gerekliliğinin önemini vurguladı.

Acemoğlu, "Türkiye'nin önünde 15 senelik bir pencere kaldı. Türkiye 15-20 sene içinde çok daha yaşlanmış olacak, çağın/teknolojinin gerisinde kalmış olacak ve büyük potansiyelini kullanması çok daha zor hale gelecek. O nedenle hızlı bir şekilde teknoloji ve beşeri sermayeye doğru yatırım yapılması lazım. Şirketlerin, işçilerin daha verimli hale getirilmesi lazım. Yatırımların daha doru yapılması lazım" ifadelerini kullandı.

EKONOMİNİN DÜZELMESİ İÇİN ÖNEMLİ UNSURLAR NELER?

Acemoğlu, Türkiye ekonomisinin kalıcı olarak düzelmesi için önemli reformlar gerektiğini belirtti. Acemoğlu, güvenilir ve saygı duyulan bir yargı sisteminin oluşturulmasının şart olduğunu vurguladı. Bunun yanı sıra, eğitim sisteminin de yeniden yapılandırılması gerektiğini söyledi. Acemoğlu, "Rekabete açık, özgür düşünmeye dayalı, yapay zekayı doğru kullanabilen ve yeniliklere açık bir eğitim sistemi kurulmadan Türk ekonomisinin kalıcı biçimde düzelmesi mümkün değildir" dedi.

'İŞÇİ ÜCRETLERİ YÜKSELMELİ'

Türkiye'de ekonomik problemlerin en önemli kaynaklarından bir tanesinin fakirlik olduğunu dile getiren Acemoğlu, İşçi ücretlerinin artmadığını tek artırma yolunun asgari ücreti artırmak olduğunu söyledi. Acemoğlu ücret yetersizliğinin verimi de düşürdüğünü aktardı.

'İŞÇİLERİN YETENEK VE BİLGİLERİNİ ARTIRMAK GEREKLİ'

Daron Acemoğlu şu ifadeleri kullandı:

"Ülkede işçi ücretleri bu kadar düşük ama aynı zamanda da yarısı asgari ücretle çalışıyor. Bu denklemde bir bozukluk var. Bunu düzetmek için işçilerin verimliliğini artırmak gerekiyor ki işçilere olan talep artsın, iş adamları üretkenlikleri, karları arttıkları için işçilere daha fazla maaş vermek zorunda kalsın. Bunu çözünce fakirliği ve işsizliği çözüyoruz, böylece enflasyona yol açan dinamikler de zayıflıyor.

Teknolojiyi doğru kullanmamız lazım, bir tek otomosyonla olmaz. Aynı zamanda teknolojiyle işçilere yeni işler yaratmak, işçilerin yetenek ve bilgilerini artırmak gerekiyor. İşçi ücretlerinin artması için de eğitim ve teknolojiye yatırım yaparak verimliliği artırmamız lazım."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN