Merkez Bankası ve BDDK’nın ortak kararıyla, kredi kartı ve kredi borçları için yapılandırma imkanı 1 Kasım'da başlıyor. Borcunu ödemekte zorlananlara yeni ödeme planı sunulacak.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), vatandaşların kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını hafifletmek amacıyla önemli bir yapılandırma adımı attı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararla borçlarını ödemekte zorlanan bireyler için 60 aya kadar taksitlendirme imkanı getirildi.
KAMU BANKALARI HIZLI BAŞLADI, ÖZEL BANKALAR SÜRECE DAHİL OLUYOR
Sabah gazetesinin haberine göre, kamu bankaları yapılandırma sürecine öncülük ederek şimdiden 1,5 milyar TL'yi aşan borcu yeniden düzenledi. Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank’ın başlattığı süreci, İş Bankası ve Akbank gibi özel bankalar da takip ederek yapılandırma işlemlerine başladı.
60 AYA VARAN TAKSİTLENDİRME VE ESNEK ÖDEME SEÇENEKLERİ
BDDK’nın düzenlemesi kapsamında, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödeyemeyen tüketiciler, borçlarını 60 aya kadar taksitlendirebilecek. Özellikle asgari ödeme tutarını ödemekte zorlanan kredi kartı kullanıcıları, mevcut borçlarını uzun vadeye yayarak ödeme yüklerini hafifletebilecek.
Merkez Bankası, bireysel kredi kartı borçlarına uygulanacak faiz oranını yüzde 3,11’lik referans faizi üzerinden belirleyerek, tüketicilerin daha uygun ödeme koşullarına erişmesini amaçlıyor. Yeni azami faiz oranları, 24 Ekim’de açıklanacak ve 1 Kasım itibarıyla geçerli olacak.
FARKLI BORÇ SEVİYELERİ İÇİN BELİRLENECEK FAİZ ORANLARI
Açıklanacak faiz oranları, borcun büyüklüğüne göre farklılık gösterecek:
- 25 bin TL altındaki borçlar için: Yüzde 3,50 faiz oranı
- 25 bin - 150 bin TL arası borçlar için: Yüzde 4,25 faiz oranı
- 150 bin TL üzerindeki borçlar için: Yüzde 4,75 faiz oranı
- Nakit çekim ve kredi kartı harcamaları için uygulanacak faiz oranı ise en fazla yüzde 5 olacak.
BAŞVURU İÇİN 1 YIL SÜRE TANINDI
Yapılandırma fırsatından yararlanmak isteyen tüketicilerin 1 yıl içinde başvuruda bulunmaları gerekiyor. İhtiyaç kredisi borçları için ise 30 günlük gecikmeye girenler ek kredi kullanmaksızın 60 aya kadar yapılandırma yapabilecek.
YAPILANDIRMA SÜRECİ VE ŞARTLAR
BDDK’nın aldığı karara göre, yapılandırmaya giren kredi kartı sahipleri, borçlarının tamamını taksitlendirebilecek ve her ayki ödemeler, asgari ödeme tutarına eklenecek. Ancak, yapılandırılan borcun en az yarısı ödenene kadar kredi kartı limit artırımı yapılamayacak.