EYT'de gerçekleşen çalışmaların uzun süredir neden sonuç vermemesinin sebebi belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, bazı evrakların kaybolduğunu açıkladı. Bilgin, "1999 öncesi işe girenlerle ilgili bizde dijital ortamlarda kayıt sistemi yoktu. Bunların büyük çoğunluğu iş değiştirmiş, evrakları kaybolmuş" ifadelerini kullandı.
İlk etapta 5 milyon kişiyi sonrasında ise 1 buçuk milyon kişiyi ilgilendirecek olan emeklilikte yaşa takılanlarda (EYT) son düzlüğe giriliyor. Önümüzdeki haftalarda Meclis'e girmesi beklenen yasanın ocak ayında yürürlüğe gireceği ise açıklandı.
EYT ile ilgili son açıklamaları ise Meclis'te sunum yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin yaptı. EYT çalışmalarının ise neden çok uzun zamandır devam ettiği ise Bakan Bilgin'in açıklamaları sayesinde anlaşıldı.
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) 1999 yılından önceki kayıtlarının dijital ortamda olmaması sebebi ile memurlar tek tek dosya üzerinden arşiv taraması yapmak zorunda kaldı. Bakan Vedat Bilgin bazı evrakların kaybolduğunu itiraf etti. Bakan Bilgin, "EYT konusu Türkiye’nin en önemli konulardan bir tanesidir. Herkesi dinlemek zorundayız. Meselenin bir boyutu iş adamlarının kıdem tazminatı. Öncelikle bizim açımızdan devlet açısında ele alınan konuydu. İşveren kıdemli, tecrübeli, iş becerisi gelişmiş personel yaklaşık yüzde 15. Biz bunları kaybetmek istemeyiz" ifadelerini kullandı.
EVRAKLAR KAYIP
EYT düzenlemesi öncesi SGK kayıtları hakkında konuşan Bakan Bilgin, "99 8 Eylül öncesi işe girenleri kapsıyor. Bu dönemde dijital kayıt sistemi yok. Biz bütün bunları organize etmeye çalışıyoruz. Bütün bu çalışmaları tamamladığımız zaman, gerçek boyutları ortaya çıktığı zaman bunu paylaşacağız. En kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Bugün yaş şartı olmasaydı, Haziran ayına göre kaç kişi emekli olabilirdi? Bir milyon 500 bin-600 bin. Bütün verileri alıp gerçekçi bir çalışma yapmamız lazım" dedi.
SÖZLEŞMELİ PERSONEL
Tüm bunların haricinde ise sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesine ilişkin olarak Bilgin, "Kamuda 32 tür sözleşmeli personel var. Bunların hepsini toparlayıp bir disiplin altına alıyoruz. Bunun içerisinde öğretmenler, aile hekimliği çalışanları, asistanlar, sağlık çalışanları, sanatçılar var. Sözleşmeli personeli hemen kadroya geçiriyoruz. Yaklaşık 500 bine ulaşacak sayı gündemde. Bu çalışmamız teknik olarak bitti. Bu çalışmanın reform niteliğinde olduğunun altını çizmek isterim" dedi.