Merkez'in rezervleri 2,5 milyar dolar eridi: Bir haftada 150,4 milyar dolara geriledi

Merkez'in rezervleri 2,5 milyar dolar eridi: Bir haftada 150,4 milyar dolara geriledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası toplam rezervlerinin 23 Ağustos'ta sona eren haftada yaklaşık 2,5 milyar dolar azaldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) toplam rezervlerinde, 23 Ağustos ile sona eren haftada kayda değer bir düşüş yaşandı.

2,5 MİLYAR DOLARLIK AZALMA

CNBC-e için BV Portföy Ekonomisti Ali Orhan Yalçınkaya'nın ve Foreks Haber’in hesaplamalarına göre, brüt rezervlerde yaklaşık 2,5 milyar dolar azalma oldu. Böylece brüt rezervler 150,4 milyar dolara geriledi. Aynı hafta içinde net uluslararası rezervlerde de yaklaşık 4 milyar dolarlık bir düşüş bekleniyor ve bu durumda net rezervlerin 43,8 milyar dolara gerileyeceği tahmin ediliyor.

Merkez Bankası'nın 16 Ağustos haftasında brüt rezervleri 152,9 milyar dolar, net uluslararası rezervleri ise 47,8 milyar dolar seviyesindeydi. Ancak bir hafta içinde bu rakamlar önemli ölçüde gerileyerek, özellikle swap hariç net rezervlerde 3,7 milyar dolarlık bir düşüş yaşandı. Swap hariç net rezervler, bir önceki hafta 25,7 milyar dolar düzeyindeyken, 22 milyar dolara kadar indi.

TCMB’nin bu haftalık rezerv verileri, 24 Ağustos Perşembe günü saat 14:30'da Haftalık Para ve Banka İstatistikleriyle açıklanacak. Ancak bu düşüşlerin, son dönemde KKM (Kur Korumalı Mevduat) hesaplarından çıkarak dövize yönelen yurt içi yerleşiklerin artan döviz talebi ve dolar/TL’deki yükselişle bağlantılı olduğu düşünülüyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN