Merkez Bankası, ağustos ayına ilişkin raporunda enflasyonun ana eğiliminde büyük bir değişiklik olmadığını belirtti. Gıda fiyatlarının uzun bir aradan sonra aylık bazda gerilediğine dikkat çeken TCMB, üniversite eğitim ücretlerindeki yüksek artışı da vurguladı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ağustos ayına ilişkin “Aylık Fiyat Gelişmeleri” raporunu yayımladı. Raporda, ağustos ayında tüketici fiyatlarının yüzde 2,47 oranında arttığı, yıllık enflasyonun ise 9,81 puanlık bir düşüşle yüzde 51,97 seviyesine gerilediği belirtildi.
TÜİK açıkladı: Ağustos ayı enflasyonu belli oldu
Raporda, yıllık enflasyonun yüksek baz etkisiyle ana gruplar genelinde düşüş gösterdiği, ancak aylık fiyat artışlarının gıda grubunda zayıfladığı ifade edildi. Gıda fiyatlarının, uzun bir aradan sonra aylık bazda gerilemesi, bu gelişmenin taze meyve ve sebzeler başta olmak üzere işlenmemiş gıda alt grubundan kaynaklandığı vurgulandı.
'KAYDA DEĞER BİR DEĞİŞİKLİK YOK'
Raporda, "Tüm göstergeler birlikte incelendiğinde, enflasyonun ana eğiliminin kayda değer bir değişiklik sergilemediği değerlendirilmektedir" ifadelerine yer verildi.
'DOĞAL GAZ BELİRLEYİCİ OLDU'
Enerji fiyatları da raporda önemli bir yer tutuyor. Enerji fiyatlarındaki artışın, özellikle doğal gaz mesken tarifelerinde yapılan düzenlemeyle belirleyici olduğu belirtiliyor. Bu durum, enerji maliyetlerinin artışını etkileyen önemli bir faktör olarak öne çıkıyor.
Üniversite eğitim ücretleri, hizmet grubunun fiyat artışlarını etkileyen bir diğer unsur olarak öne çıkıyor. Raporda, üniversite eğitim ücretlerindeki yüksek artışların, ağustos ayı itibarıyla hizmet grubunun aylık enflasyonunu yukarıya çeken bir faktör olduğu ifade ediliyor. Eğitim ücretlerindeki bu artış, yılın kayıt tarihlerine bağlı olarak kademeli bir şekilde endekse yansımış durumda.
EĞİTİM FİYAT ARTIŞINI ETKİLİYOR
Temel mal grubu enflasyonunun önceki aylara göre artış gösterdiği, ancak bu artışın görece ılımlı bir seyir izlediği belirtildi. Hizmet grubunda ise, ulaştırma hizmetleri ve zamana bağlı fiyat belirleme eğilimleri güçlü olan eğitim gibi kalemlerin aylık fiyat artışlarına katkıda bulunduğu ifade ediliyor.
Üretici fiyatları tarafında ise, artışların önceki aya kıyasla bir miktar yavaşladığı ve yıllık üretici enflasyonunun yüksek baz etkisiyle düştüğü kaydedildi. Mevsimsellikten arındırılmış verilerle yapılan analizlerde, bazı göstergelerin aylık artış oranlarının yükseldiği, ancak medyan enflasyon ve SATRIM gibi alternatif göstergelerin haziran ayı seviyelerine geri döndüğü değerlendirildi.