MB, gıdada enflasyonu araştırdı: Artışın en büyük nedeni iklim değişikliği

MB, gıdada enflasyonu araştırdı: Artışın en büyük nedeni iklim değişikliği

TCMB'nin “Merkezin Güncesi” blogunda, iklim değişikliğinin meyve ve sebze fiyatları üzerindeki etkisi ele alındı. İncelemede, artan sıcaklıklar ve kuraklık nedeniyle meyve ve sebze üretiminin azaldığı, bunun üretim maliyetlerini ve fiyatları yükselttiği ifade edildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan “Merkezin Güncesi” blogunda, iklim değişikliğinin tarımsal üretim üzerindeki etkilerine dair kapsamlı bir inceleme yayımlandı. TCMB Kıdemli Ekonomisti Aslıhan Atabek Demirhan ve Yardımcı Ekonomist S.Simin Bayraktar tarafından kaleme alınan “İklim Değişikliği ve Gıda Enflasyonu” başlıklı yazıda, artan sıcaklıklar, kuraklık ve aşırı hava olaylarının Türkiye'de gıda enflasyonuna nasıl etki ettiği detaylandırıldı.

MERKEZE GÖRE ENFLASYONUN SEBEBİ İKLİM KRİZİ

İncelemede, iklim değişikliğinin sonucunda artan sıcaklıklar ve yaşanan kuraklıkla meyve ve sebze üretim miktarlarının düşerken, üretim maliyetleri ve fiyatların da yükseldiği belirtildi.

Makale, Türkiye’nin son yıllarda giderek şiddetlenen iklim değişikliği tehdidi ile karşı karşıya kaldığını vurguluyor. Artan sıcaklıklar, azalan yağış miktarları ve sıklaşan aşırı hava olaylarının, özellikle meyve ve sebze üretiminde ciddi düşüşlere ve buna bağlı olarak üretim maliyetlerinin artmasına yol açtığı belirtiliyor. Bu durumun, tüketici fiyatlarına yansıdığı ve gıda enflasyonunu körüklediği ifade ediliyor.

TCMB’nin blog yazısında, Türkiye’nin önde gelen meyve ve sebze üreticisi illerinden Mersin, Adana, Antalya, Hatay ve Muğla’daki iklim özelliklerinin incelendiği ve bu bölgelerde yaşanan ciddi kuraklıkların tarımsal üretimi olumsuz etkilediği vurgulanıyor.

Özellikle sıcaklık artışlarının, ürün verimini düşürdüğü ve sulama ihtiyaçlarını artırarak tarımsal üretimde kullanılan elektrik miktarını yükselttiği belirtiliyor. Bu durum, üretim maliyetlerini daha da yukarı çekerek, meyve ve sebze fiyatlarını artırıyor.

Yazıda ayrıca, 2020 sonrası dönemde mevsimlerin daha ılıman ve yağışsız geçtiğine dikkat çekiliyor. Bu değişim, Türkiye'de taze meyve ve sebze fiyatlarının mevsimsel yapısını etkileyerek, yaz aylarında geleneksel olarak düşen fiyatların aksine, artmasına yol açmış durumda. Makale, bu yeni durumun, pandeminin yarattığı tedarik zinciri aksaklıkları, jeopolitik gelişmeler ve iklim değişikliğinin birlikte ele alınmasının gerekliliğine işaret ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN