Konut satışlarında ağustos zirvesi! Bankalardan faiz indirimleriyle destek geldi: Ev alacaklar faiz oranlarını araştırıyor

Konut satışlarında ağustos zirvesi! Bankalardan faiz indirimleriyle destek geldi: Ev alacaklar faiz oranlarını araştırıyor

Faiz oranlarının her geçen gün arttığı bu zaman diliminde bankalardan şaşırtıcı bir hamle geldi. Ev alabilmek için konut kredisine başvuran vatandaşlar yüksek faiz oranlarından dolayı geri adım atarken bankalar bu duruma bir yanıt verdi. İşte konuya ilişkin detaylar…

Ağustos ayında konut satışları, önceki yılın aynı dönemine göre önemli bir artış göstererek 134 bin 155'e ulaştı. Bankalar, yüksek faiz oranlarına rağmen konut kredisi faizlerini düşürerek alım talebine destek veriyor. Piyasalarda ise gözler Merkez Bankası'nın yapacağı açıklamalara çevrildi.

p-2-001.jpg

KONUT SATIŞLARINDAKİ BÜYÜME

TÜİK verilerine göre, Türkiye’de konut satışları ağustos ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9,9 artış kaydederek yılın en yüksek rakamına ulaştı. Ancak, kredili konut satışları yüzde 17,1 oranında bir düşüş gösterdi. Bu durum, konut alımında yaşanan dalgalanmaların ve yüksek faiz oranlarının etkisiyle şekilleniyor.

yeni-proje-4-001.jpg

BANKALARDAN FAİZ İNDİRİMİ ADIMI

Konut kredisi talebinin artmasıyla birlikte bazı bankalar faiz oranlarında indirime gitti. Ziraat Bankası, "Konut Kredisi Ürün Paketi" kapsamındaki faiz oranlarını düşürerek, 60 ay vadeli kredilerde yüzde 2,89, 120 ay vadeli kredilerde ise yüzde 2,79 seviyelerine güncelledi. Diğer bankalarda ise 1 milyon TL’lik 120 ay vadeli konut kredileri için faiz oranları yüzde 2,97’den başlayarak yüzde 6,99’a kadar çıkıyor.

Mevcut faiz oranları arasında Alternatif Bank yüzde 2,97, Albaraka yüzde 3, Akbank yüzde 3,02, Garanti Bankası yüzde 3,07, ING ise yüzde 3,19 seviyelerinde işlem görüyor. Ancak, ikinci ev alımları için kullanılan kredilerin, alınacak evin değerinin yalnızca yüzde 22,5’i kadar olabileceği de dikkat çekiyor.

yeni-proje-2-002.jpg

FİYAT ARTIŞLARINA DİKKAT

Konut piyasasındaki hareketliliğin temel sebeplerinden biri, uzmanların konut alım fırsatlarının mevcut olduğu ve fiyatların kısa sürede yeniden yükselebileceği yönündeki öngörüleridir. Ayrıca, Merkez Bankası’nın 2025’in ilk çeyreğinde faiz indirimine gideceği beklentisi de konut satışlarını destekliyor.

Ağustos ayında konut fiyatlarının nominal olarak yüzde 34,3 oranında artış gösterdiği ancak reel olarak yüzde 11,6 oranında düştüğü bildirildi. Türkiye genelindeki konut fiyatlarının yıllık artış oranı ise son üç yılın en düşük seviyesine geriledi.

Yatırımcılar için fırsatların ve risklerin iç içe geçtiği bu dönemde, piyasalardaki gelişmelerin dikkatle takip edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN