KONDA Araştırma temmuz ayı raporunu paylaştı: Vatandaşın yıl sonu enflasyon beklentisi değişmedi

KONDA Araştırma temmuz ayı raporunu paylaştı: Vatandaşın yıl sonu enflasyon beklentisi değişmedi

Koç Üniversitesi ve KONDA'nın ortak anketine göre, Türkiye'de Temmuz ayında hanehalkının yıllık enflasyon beklentisi yüzde 113 ve yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 93 seviyesinde gerçekleşti. 12-ay ileriye yönelik enflasyon beklentisi ise Haziran ayına göre 3 puan artarak yüzde 100 seviyesine yükseldi. En çok zorluk yaşadığını ifade eden emekliler en yüksek enflasyon beklentisine sahip grup oldu.

BERFU KARGI

Koç Üniversitesi ve KONDA Araştırma'nın ortaklaşa yürüttüğü Türkiye Hanehalkı Enflasyon Beklenti Anketi'nin Temmuz 2024 sonuçları yayınlandı.

Ankete göre, hanehalkının enflasyon konusundaki beklentilerinde önemli bir gerilemeye işaret ediyor. 19-22 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilen anket, 74 ilde ve 1383 farklı mahallede yaşayan 2716 kişiyle yapılan telefon görüşmeleriyle toplandı.

Hanehalkının yıllık enflasyon beklentisi Temmuz ayında bir önceki aya göre değişmeyerek yüzde 113’te sabit kaldı. Yıl sonu enflasyon beklentisi de değişmeyerek yüzde 93 olarak gerçekleşti.

Ortalama yıllık enflasyon beklentisi %113 iken, medyan değer %100 olarak belirlendi. Yıl sonu enflasyon tahmini için ise ortalama ve medyan değerler %93 ve %90 olarak açıklandı.

12-ay ileriye yönelik enflasyon beklentisi ise Haziran ayına göre 3 puan artarak yüzde 100 seviyesine yükseldi.

DEMOGRAFİK KIRILIMLAR VE BEKLENTİLER

Anketteki demografik verilere göre, enflasyon beklentileri yerleşim tipine, çalışma durumuna ve hanedeki kişi sayısına göre değişkenlik göstermektedir:

Çalışma durumuna göre en yüksek enflasyon beklentisi emekli grubunda gözlenirken, işçi, esnaf, çiftçi grubu bu grubu takip ediyor. Bu gruplar, geçinme açısından en çok zorluk yaşayanlar arasında yer alıyor.

12-ay ileriye yönelik enflasyon beklentisi en yüksek olan grup yüzde 109 ile parça başı iş yapanlar, en düşük beklenti ise işyeri sahiplerine ait oldu.

Anket katılımcılarına, buzdolabı, elektronik eşya gibi dayanıklı tüketim mallarını almak için şu anın uygun bir zaman olup olmadığı sorulduğunda, katılımcıların %90’si evet yanıtını verdi.

“TÜİK tarafından açıklanan yıllık enflasyon rakamını biliyor musunuz?” sorusuna ankete katılanların yaklaşık yarısı "evet" cevabını verirken, bu grubun verdiği ortalama cevap yüzde 65 ile manşet enflasyon değerinin bir miktar altında gerçekleşti.. Öte yandan, resmi enflasyon rakamını bildiğini veya bilmediğini söyleyen iki grubun yıl sonu ve 12 ay ileriye yönelik enflasyon beklentileri birbirine olduğu belirtildi.

ARAŞTIRMANIN KÜNYESİ

Araştırma, Türkiye’nin 18 yaş üstü yetişkin nüfusunu temsil edecek deneklerin tercihlerindeki eğilim ve
değişimleri belirlemek ve izlemek için tasarlanmış ve uygulanmıştır. Araştırma bulgularının hata payı, yüzde 95 güven aralığında +/- 1,88, yüzde 99 güven aralığında yüzde +/- 2,47’dir.


İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN