Uzun bir yarı ve tam kapanma döneminin ardından çarşı-pazar hareketlendi, dükkanlar açıldı. Kapanma döneminde yaşanan ciro kaybı ve artan hammadde fiyatları ise daha çok vatandaşın cebine yansıdı. Üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki makasın açıldığını hatırlatan sektör temsilcileri, bir de yeni zam uyarısında bulundu: Şimdi bir zam dalgası daha yaşanacak. Tüm mutfak ürünlerinde yüzde 30-50 arasında zam bekliyoruz.
Kapanma döneminde yaşanan ciro kaybı ve artan hammadde fiyatları 1 Haziran ile birlikte tüketiciye zam olarak yansıdı.
Yeme-içme sektöründe yüzde 30'a kadar çıkan zam oranı hazır giyimde yüzde 20, konaklamada da yüzde 40'ı aştı. Üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki makasın hala açık olduğunu belirten sektör temsilcileri, hammadde fiyatlarında düşüş olmadığı takdirde birçok sektörde zam dalgasının devam edeceği söyledi.
15 AY KAPALI KALDI
Geçen dönemde salgının etkilerinin en ağır hissedildiği sektörlerden biri yeme-içme sektörü oldu. Restoran ve kafeler salgının başladığı 2020 Mart ayından bu yana 15 aya yakın kapalı kaldı. Sektör şirketleri bu dönemde toplam cirolarının yüzde 5'ini geçmeyen online servis ve gel-al hizmeti verdi. Geçen sürede girdi fiyatlarının yüzde 40'a kadar arttığını belirten sektör temsilcileri, açılmayla birlikte bunun sadece yüzde 20'sini fiyatlara yansıtabildiklerini söyledi.
KDV İNDİRİMİ GELMEZSE ZAM YOLDA
Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, maliyetlerin son bir yılda yüzde 40'a varan artışı nedeniyle bazı firmaların yüzde 10-20 arası zam yaptığını kaydetti. Bingöl, şunları kaydetti: "Pazar gününün açılması sayesinde cirolarda artış yaşanacağı için yeni bir zam dalgası gerçekleşmesini beklemiyoruz."
Bingöl, KDV indiriminin devam etmemesi halinde aradaki fark olan yüzde 7'lik oranın da fiyatlara zam olarak yansıtılacağını belirtti.
"KALVALTI YÜZDE 50 ZAMLANDI"
Kaşıbeyaz Lezzet Grubu Başkan Vekili Murat Kaşıbeyaz, artan gıda enflasyonu nedeniyle maliyet baskısının oluştuğunu söyledi.
Geçen yıl da aynı dertten mustarip olduklarını ama bunu fiyatlara yansıtamadıklarını belirten Kaşıbeyaz, "Direnme gücümüz vardı. Şu an ise hiçbir işletmenin artan fiyatları menüsüne yansıtmama gibi şansı yok. Pandeminin hizmet sektörüne darbesi sektörün direncini de kırdı.
Pandemiden önce serpme kişi başı kahvaltı 90 TL'yken, bugün 130 TL'ye çıktı. Bu da yüzde 50 zam anlamına geliyor ki; bu şu an bütün mekanlar için geçerli olan bir durum" ifadelerini kullandı.
GIDA ENFLASYONU YÜZDE 35
Happy Moon’s Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aymutlu da gıda maliyetlerinin ciddi şekilde arttığını ve gıda enflasyonunun yüzde 35’e kadar yükseldiğini söyledi. Yemek maliyetlerinin arttığını belirten Aymutlu, şunları kaydetti: "Biz menülerimize bunu yansıtmadık. Ancak piyasa bu noktalarda kalırsa bu yükü daha fazla taşıyamaz ve istemesek de Eylül ayında, kış menümüzde bir fiyat ayarlaması yapabiliriz. Onu da kimseyi çok zorlamayacak şekilde yapmaya özen gösteriyoruz. Gıda maliyeti yüzde 30-35 bandında artarsa, biz bunu menülerimize en fazla yüzde 10 yansıtırız."
MUTFAKTA YENİ DALGA BEKLENTİSİ
Türkiye'nin bazı alanlarda üretici bir ülke olmamasının sıkıntısını yaşadıklarını anlatan Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz de başta çelik ve plastik olmak üzere önemli girdi kalemlerinde yüksek fiyat artışları ile karşılaştıklarını söyledi. Mutfak gereçlerinde pandemi döneminde hammadde fiyatlarına bağlı olarak yüzde 50'nin üzerinde artış yaşandığını dile getiren Öksüz "Şimdi bir zam dalgası daha yaşanacak. Tüm mutfak ürünlerinde yüzde 30-50 arasında zam bekliyoruz. Ne yazık ki hammadde fiyatlarında bir dengelenme olmazsa artış devam edecek" diye konuştu.
HABERİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN