Kepenk indiren firma sayısında artış: Son 3 yılda 79 binin üzerinde şirket kapandı

Kepenk indiren firma sayısında artış: Son 3 yılda 79 binin üzerinde şirket kapandı

Ekonomik sorunların derinleşmesiyle birlikte şirketini kapatanlar ve konkordato isteyenlerin sayısı arttı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, son üç yılda 79 bin 485 şirketin kapandığını, 1.260 şirketin ise konkordato ilan ettiğini açıkladı.

Ekonomik zorluklar nedeniyle kapanan ve konkordato ilan eden firma sayısı da yükseldi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 1 Ocak 2021 ile 31 Temmuz 2024 tarihleri arasında Türkiye genelinde 79 bin 485 şirketin kapandığını, bin 260 şirkete konkordato kapsamında mühlet kararı verildiğini belirtti.

Sözcü'de yer alan habere göre, CHP Çorum Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Mehmet Tahtasız’ın soru önergesini yanıtlayan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "1 Ocak 2021 ile 31 Temmuz 2024 tarihleri arasında Türkiye genelinde 446 bin 227 şirket kuruldu, 79 bin 485 şirket de kapandı’’ dedi. Bakan Bolat, “Aynı tarihler arasında Türkiye genelinde hakkında konkordato kapsamında mühlet kararı verilmiş olan toplam 1.260 şirket de vardır’’ dedi ve şu bilgileri de verdi:

“Bu rakam toplam aktif şirket sayısının (1.491.987) yüzde 0.08’ine karşılık gelmektedir. Türkiye genelinde MERSİS’ten iflas başlatma tescili yapılmış olan toplam 1000 şirket bulunmaktadır.”

Bununla birlikte Merkez Bankası (TCMB) blog sayfası Merkezin Güncesi’nde yer alan “Konkordato Gelişmelerine Yakından Bir Bakış” başlıklı analizde, konkordato ilanları yakından incelendi. Analizde konkordato taleplerinin parasal sıkılaştırma öncesinde de riskli kategoride sayılabilecek firmalarda olduğu belirtildi. Konkordato firmalarının genel borçluluk seviyesinin diğer firmalara kıyasla daha yüksek, likidite seviyelerinin ise belirgin şekilde daha düşük olduğunun görüldüğü aktarılan analizde, “Bu firmaların ticari borçlarının toplam varlıklara oranı yüzde 36 iken, bu oranın diğer firmalarda yüzde 11 seviyesinde olduğu görülüyor” ifadelerine yer verildi.

MERKEZ BANKASI’NDAN KONKORDATO İTİRAFI GELDİ

Merkez Bankası analizine göre, son dönemde konkordato talebinde bulunan firmaların parasal sıkılaştırma öncesinde de finansal sorunlarının olduğuna işaret ediyor. 2024 yılında konkordato ilan eden firmaların parasal sıkılaştırmanın başladığı 2023 yılı haziran ayı itibarıyla yüzde 41’inin temerrüt halinde, yüzde 61’inin yüksek borçlu, yüzde 26’sının da düşük likiditeye sahip olduğu görülüyor. Analizde, konkordato sürecinin önemli bir sonucunun da firmalar arası ticaretin etkilenmesi olduğu vurgulandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN