İhracat ikliminde bozulma eğilimi üçüncü aya ulaştı. Avrupa’da, Türk imalatçılarının en büyük ihracat pazarı olan Almanya’nın üretimi üst üste dördüncü ay geriledi ve düşüş eylül ayına göre hızlandı. Endeks, aynı zamanda son 2.5 yılın en düşük seviyesine geriledi.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi ekim ayında 47.9’a geriledi. Endeks, eylül ayında 48.8 değerini almıştı. İhracat ikliminde bozulma eğilimi üçüncü aya ulaştı. Ekim ayında Türk imalatçılarının ana ihracat pazarlarında talep zayıflığı genele yayıldı. Avrupa’da, Türk imalatçılarının en büyük ihracat pazarı olan Almanya’nın üretimi üst üste dördüncü ay geriledi ve düşüş eylül ayına göre hızlandı. Birleşik Krallık, İtalya, İspanya, Hollanda, Avusturya, Yunanistan, Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nde de ekonomik aktivite daha yüksek oranda küçüldü. En büyük 18 ihracat pazarı içerisinde ekonomik aktivite sadece Birleşik Arap Emirlikleri’nde artış kaydetti.
Endeksin son bir yıldaki zirvesi 55.1 ile Kasım 2021’de gerçekleşti. Ocak ayında 52.3 seviyesinde olan İhracat İklimi Endeksi, temmuz ayında eşik değer olan 50’ye gerilemişti. Endeks, son 3 ayda da eşik değerin altında kaldı. Endeks, aynı zamanda son 2.5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Endeks, Haziran 2020’de 47.5 olarak gerçekleşmişti. S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, yaptığı değerlendirmede “Türk imalat sektörüne yönelik İhracat İklimi Endeksi anketi kapsamındaki ana ihracat pazarları arasında sadece BAE’nin büyüme bölgesinde kalması, küresel ekonomideki yavaşlamanın geniş çaplı olduğunu açık bir şekilde ortaya koyuyor.
Mevcut eğilimler, imalatçıların en azından 2022’nin geri kalan kısmında ihracat pazarlarından yeni sipariş almakta zorlanmaya devam edeceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı. Endekste eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.