İflas krizi büyüyor, herkes bir bir işten çıkarılıyor! 7 ayda 15 bin şirket kapandı: Böyle giderse….

İflas krizi büyüyor, herkes bir bir işten çıkarılıyor! 7 ayda 15 bin şirket kapandı: Böyle giderse….

Tüm dünyada etkisini gösteren ekonomik kriz birçok şirketin sonu oluyor. Krediler neredeyse erişilemez bir noktada yer alırken Türkiye'de pek çok farklı firma da işten çıkartma, kapanma ya da iflas problemi ile karşı karşıya kalıyor. İlk 7 ayda yaklaşık 15.000 şirket kapanmanın yolunu seçti. İşte tüm detaylar…

Kredi almak son zamanlarda imkansız bir hale gelirken Türkiye'deki birçok firmada yavaş yavaş iflası sürükleniyor. TOBB verileri doğrultusunda ilk 7 ayda yaklaşık 15.000 şirket kapanmanın yolunu seçti. İnşaat ve Tekstil konkordato listesinin ilk sırasında yer alırken büyük bir kriz yavaş yavaş kapıyı çalıyor.

15.000 ŞİRKET KAPANDI

Yüksek enflasyon, kur seviyesi, elektrik ve gaz fiyatları derken yapılan zamlar ve azalan ihracat da şirketlerin sonu oluyor. İşten çıkartma, konkordato, kapanma dalgası hızla yayılırken TOBB verileri ilk 7 ayda yaklaşık 17 bin şirketin kapandığını duyurdu. Bu sayı geçtiğimiz yıla oranla %28 artış gösterdi.

Tekstil şirketleri iflasa sürükleniyor! İki şirket daha iflas ve konkordato bildiriminde bulundu - Haberler

Yılın ilk 8 ayında 982 şirket için konkordato için geçici mühlet kararı verilirken geçtiğimiz yıla kıyasla geçici mühlet kararı iki katına yükseldi. Veriler doğrultusunda ilk 8 ayda 58 şirket için İflas kararı verilirken geçtiğimiz yılın tamamında bu sayı 65 olmuştu. İnşaat ve Tekstil şirketleri ise konkordato kararı alan sektörlerin başında yer alıyor.

GEÇİCİ MÜHLET VERİLDİ

Çorum'da üretim gerçekleştiren 3F Tekstil konkordato başvurusunda geçici mühlet kararı alan şirketler arasında yer alıyor. 3F yetkilileri “Faizler bir anda yüzde 60-70’leri görünce, bu iş dünyasının kaldıramayacağı bir durum haline geldi. Firmalar borcu yönetememeye başladı. Türkiye’nin bozuk enflasyonunun bedelini iş dünyası ödedi” açıklamalarında bulundu.

3F Tekstil İnebolu'nun istihdam kapısı oldu

Çok Çorum'da faaliyet gösteren iplik fabrikası ortaklarından Bülent Demirci, öngörülemezlik olarak belirttiği ekonomik şartlar nedeni birkaç ay önce iş yerinin kapandığını söyledi. Geçmişte zaman zaman üretimin durduğunu belirten Demirci, Bu kez tablonun çok daha vahim olduğunu belirtti. Borçlarının olmadığını belirten Demirci, öz sermayeden yedikleri için kapatma kararı aldıklarını söyledi.

27 YILLIK ŞİRKETİN BÜYÜK ÇIRPINIŞI

Çorum'da fabrikasında dünyaca tanınan Zara markası için üretim yapan Doğan Duman, 27 yıllık işini ayakta tutmak için canla başla çabaladığını söyledi. Duman organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren fabrikasına çok sayıda dikiş makinesinin kenara atıldığını belirterek altılı şekilde bekleyen bu makinaların yanı sıra dışarıda kapısına kilit vurulmuş pek çok fabrika olduğunu da söyledi. Sanayi bölgesinde satılık tabelalarının dikkat çektiğini söyleyen Duman, fabrikanın ancak %60 kapasite ile çalıştığını belirterek geçtiğimiz yıl 300 olan çalışan sayısının 210'a düşürüldüğünü aktardı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN