Gıda enflasyonunda makas açılıyor: Dünyada düşüyor Türkiye’de artıyor

Gıda enflasyonunda makas açılıyor: Dünyada düşüyor Türkiye’de artıyor

Küresel gıda fiyatları temmuz ayında da düşüş gösterdi. FAO Gıda Fiyat Endeksine göre küresel gıda fiyatları temmuzda aylık bazda yataya yakın seyrederek yüzde 0,2 düşerken; yıllık bazda yüzde 3 geriledi. Türkiye'de gıda enflasyonu küresel eğilimin aksine yükselmeye devam ediyor. Temmuz ayında mutfak enflasyonu aylık yüzde 1,35, yıllık yüzde 64,99 olarak hesaplandı. TÜİK'in haziran ayında açıkladığı verilere göre, gıda enflasyonu aylık yüzde 1,8, yıllık yüzde 68,2 olmuştu.

Dünya genelinde gıda fiyatları, tahıl fiyatlarındaki düşüşün, et, bitkisel yağlar ve şeker fiyatlarındaki artışlarla kısmen dengelenmesiyle temmuz ayında hafif bir gerileme yaşadı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından açıklanan verilere göre, dünya gıda fiyatları endeksi haziran ayındaki 121 seviyesinden temmuz ayında 120,8'e düştü. Bu durum, dünya genelinde gıda fiyatlarının yüzde 0,2 oranında gerilediğini gösteriyor.

DÜNYA GIDA FİYATLARI VE TAHIL ENDEKSİ

Dünya gıda fiyatları endeksi, tahıllar, yağlı tohumlar, süt ürünleri, et ve şeker gibi temel gıda maddelerinin fiyatlarındaki aylık değişimleri izleyerek küresel gıda fiyatlarındaki dalgalanmaları ölçüyor. Temmuz ayında tahıl fiyatlarındaki düşüş, bu endeksin gerilemesinde önemli bir rol oynadı. FAO verilerine göre, küresel tahıl fiyatları temmuzda haziran ayına göre yüzde 3,8 ve 2023 değerine göre yüzde 12 oranında düştü. Bu düşüş, özellikle buğday ve mısır gibi temel tahıl ürünlerindeki fiyat düşüşlerinden kaynaklandı.

2022'DEKİ ZİRVEDEN DÜŞÜŞ

Gıda fiyatları, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Mart 2022'de tarihinin en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra sürekli bir düşüş trendine girmişti. Bu yılın şubat ayında son üç yılın en düşük seviyesine gerileyen gıda fiyatları, bu düşüş trendini temmuz ayında da sürdürdü. FAO endeksine göre, temmuz ayındaki gıda fiyatları, bir önceki yılki seviyenin yüzde 3,1 altında kalırken, 2022'deki zirve seviyesinden yüzde 24,7 daha düşük seviyede yer alıyor.

DÜNYANIN TERSİNE TÜRKİYE'DE GIDA ENFLASYONU YÜKSELİŞTE

Türkiye'de ise gıda fiyatları, küresel eğilimin aksine artış göstermeye devam ediyor. Türk-İş verilerine göre, temmuz ayında mutfak enflasyonu aylık yüzde 1,35 ve yıllık yüzde 64,99 olarak hesaplandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) henüz temmuz enflasyon verilerini açıklamamış olsa da haziran ayında aylık gıda enflasyonu yüzde 1,8 ve yıllık gıda enflasyonu yüzde 68,2 olarak belirlenmişti. Türkiye'deki bu yüksek enflasyon oranları, hane halkının gıda harcamalarını önemli ölçüde etkiliyor.

BİTKİSEL YAĞ, SÜT, ET VE ŞEKER FİYATLARINDAKİ DEĞİŞİMLER

FAO'nun verilerine göre, bitkisel yağ fiyatları temmuzda aylık yüzde 2,4 oranında artarak üst üste ikinci kez bir buçuk yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu artış, palm, soya, ayçiçeği ve kolza yağlarındaki küresel fiyat artışlarından kaynaklandı. Süt fiyatları ise haziran ayına göre neredeyse sabit kaldı, ancak yıllık bazda yüzde 7,2 artış gösterdi.

Et fiyatları, temmuz ayında aylık yüzde 1,2 oranında arttı. Et fiyatlarındaki yıllık artış ise yüzde 0,8 olarak kaydedildi. Küçükbaş ve büyükbaş et fiyatları, Okyanusya'da mevsimsel olarak azalan hayvan arzı ve güçlü ithalat talebi ile desteklendi. Şeker fiyatları ise temmuzda aylık yüzde 0,7 oranında artarken, bir yıl önceki değerine göre yüzde 17,9 düşük seviyede kaldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN