Geç emekli olunca maaş artar mı? Merak edilen soruya Özgür Erdursun yanıt verdi

Geç emekli olunca maaş artar mı? Merak edilen soruya Özgür Erdursun yanıt verdi

Son zamanlarda emeklilik tartışmaları alevlenirken vatandaşların da aklı karışıyor. Emeklilik sistemine yönelik yeni çalışmalar yapılırken 2024 yılında mı emekli olsam yoksa 2025 yılında mı? sorusunun yanıtını araştırmaya başladı. Peki, Geç emeklilik maaş artışı sağlıyor mu? Merak edilen sorunun yanıtı Özgür Erdursun’dan geldi.

HİLAL NAS

Türkiye'de emeklilik hesaplamaları ve kıdem tazminatı konularında yapılan spekülasyonlar son dönemde vatandaşların kafasını karıştırıyor. Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan'ın, emeklilik sistemine yönelik "Geç emekli olun, maaşınız artsın" şeklindeki ifadeleri, sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun'un eleştirilerine neden oldu. Erdursun Dünya'daki köşe yazısında, emeklilik hesaplamalarının mevcut durumunu ve bu ifadelerin gerçeklik payını değerlendirdi.

EMEKLİLİK YAŞI VE MAAŞ İLİŞKİSİ: GERÇEKLER VE YANILGILAR

Çalışma Bakanı Işıkhan, emekliliği ertelemenin maaşları artıracağını öne sürse de, sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun'un analizleri bu iddianın pratikte pek mümkün olmadığını gösteriyor. Erdursun, 2024 yılında yapılan emeklilik maaşı hesaplamalarına dayanarak, yüksek maaşla çalışmanın emekli maaşını az da olsa artırabileceğini belirtse de, enflasyonun düşük olduğu dönemlerde bu artışın yetersiz kalabileceğine dikkat çekiyor.

SGK Uzmanı Özgür Erdursun rakam verdi: "Asgari ücret Temmuz'da 20 bin TL'ye bağlanır”

BAKANLIK AÇIKLAMALARI VE SOSYAL GÜVENLİK GERÇEKLERİ

Bakan Işıkhan'ın "emeklilik sistemimiz çok iyi, değişiklik düşünmüyoruz" şeklindeki ifadeleri, Erdursun tarafından eleştiriliyor. Uzman, mevcut sistemde daha uzun süre çalışmanın, yani geç emekliliğin, maaş artışı sağlamasının teoride mümkün görünse de, uygulamada birçok kişi için dezavantajlı olduğunu vurguluyor. Özellikle 2024 sonunda emekli olmayı tercih eden bir kişinin, 2025'te sistemde görebileceği maaşın, emekli olmayı ertelemesi durumunda ciddi oranda düşebileceğini örneklerle açıklıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN