Fitch Ratings, Türkiye’nin ekonomi politikalarındaki dengelenmenin dış kırılganlıkları azalttığını ve piyasa algısını iyileştirdiğini açıkladı. Raporda, geleneksel politikaların cari açığı azaltıp rezervleri güçlendirdiği ancak enflasyonun hâlâ yüksek olduğu belirtildi. 2025 için sıkı para politikası, bütçe açığının düşürülmesi ve gelir politikalarının tutarlılığıyla istikrar beklendiği ifade edildi.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin ekonomi politikalarındaki dengelenme sürecinin dış kırılganlıkları azalttığını ve piyasa algısını olumlu yönde etkilediğini belirtti. Fitch, Doğu Avrupa ekonomilerinin 2025 yılı görünümüne ilişkin yayımladığı analizde Türkiye’ye de geniş yer verdi.
Raporda, Türkiye’de uygulanan geleneksel ekonomi politikalarının, dış kırılganlıkların ve cari açığın azaltılmasına katkı sağladığı, uluslararası rezervlerde ise belirgin bir iyileşme görüldüğü ifade edildi. Ancak enflasyonun hala yüksek seyrettiği ve bu durumun Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 2024-2026 dönemi enflasyon tahminlerine yukarı yönlü revizyon olarak yansıdığı vurgulandı.
SIKI PARA POLİTİKASI VE RASYONEL GELİR YÖNETİMİ VURGUSU
Analizde şu ifadelere yer verildi:
"Türkiye’de geleneksel politikaların uygulanması, dış kırılganlıkları ve cari açığı azaltırken, uluslararası rezervlerde önemli bir iyileşme sağladı. Bununla birlikte, enflasyon hala yüksek ve yapışkan. Bu durum Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 2024-2026 enflasyon tahminine de önemli bir yukarı yönlü revizyonla yansıdı. 2025 için, sıkı para politikası koşullarının sürdürülmesine bütçe açığında önemli bir azalma ve rasyonel gelir politikaları eşlik edeceğinden, politika tutarlılığının artmasını bekliyoruz"
2025’TE İZLENECEK GELİŞMELER
Fitch, Doğu Avrupa bölgesinde 2025’te izlenecek gelişmeler kapsamında Türkiye’nin yeniden dengelenme sürecinin, para politikasının güvenilirliğini artırma ve dış finansmana erişimdeki iyileşmenin sürdürülmesi gibi alanlarda belirleyici olacağını kaydetti.