Fitch Ratings'in Kıdemli Direktörü Erich Arispe Morales, Türkiye'nin sıkı para politikası duruşunu sürdüreceğine dair güvenlerinin yüksek olduğunu ifade etti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings’in Kıdemli Direktörü ve Türkiye Analisti Erich Arispe Morales, Türkiye'nin sıkı para politikası duruşunu sürdüreceğine ilişkin yüksek bir güvene sahip olduklarını belirtti. Morales, Fitch Ratings’in geçtiğimiz cuma günü Türkiye’nin kredi notunu “B+”dan “BB-”ye yükseltmesi sonrasında yaptığı açıklamalarda, bu kararın arkasındaki nedenleri ve Türkiye ekonomisine dair beklentilerini paylaştı.
Morales, son genel seçimlerin ardından Türkiye'de yaşanan politika değişikliklerinin ülkenin kredi notu görünümünü olumlu yönde etkilediğini vurguladı. Bu değişikliklerin, uluslararası rezervlerin artması ve ekonomi politikalarının siyasi liderlik tarafından desteklenmesiyle birlikte ülkenin kırılganlıklarının azaldığını belirtti. Fitch’in Türkiye’ye dair not artışında, uluslararası rezervlerdeki artış ve dolarizasyonun düşüşünün önemli faktörler olduğunu kaydeden Morales, bu gelişmelerin hükümetin sıkı para politikası uygulamalarına olan güvenlerini artırdığını ifade etti.
Morales, bu yıl Türkiye’deki bütçe açığının GSYH’nin yüzde 5’i civarında olmasını beklediklerini, ancak önümüzdeki yıl bu açığın yüzde 3’e yakın bir seviyede konsolide edileceğine inandıklarını söyledi. Maliye politikasının, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın enflasyonu düşürme çabalarıyla daha uyumlu hale geleceğini ve bu durumun Türkiye’nin en büyük ekonomik zorluğu olan enflasyonla mücadelesine katkı sağlayacağını ifade etti.
2025 YILININ İLK ÇEYREĞİNDE KADEMELİ BİR GEVŞEME
Morales, Türkiye’de bu yıl enflasyonun yüzde 43 seviyesinde gerçekleşmesini, gelecek yıl ise bu oranın yüzde 21’e gerilemesini beklediklerini belirtti. Enflasyonun kademeli olarak düşmesi için sıkı para politikasının devam etmesi gerektiğini vurgulayan Morales, 2025 yılının ilk çeyreğinde para politikasında kademeli bir gevşemenin başlayabileceğini öngördüklerini söyledi.
Türkiye ekonomisinde bu yıl yüzde 3,5, 2025 yılında ise yüzde 2,8 oranında görece düşük bir büyüme beklediklerini dile getiren Morales, bu büyüme seviyesinin enflasyon beklentilerindeki dengelenme sürecini destekleyeceğini ifade etti. Morales, Türkiye’nin büyüme modelinin iç talep ve tüketim odaklı yapıdan daha net ihracat destekli bir modele kaydığını ve bu dönüşümün devam edeceğini belirtti.
Mali politikaların dezenflasyon sürecine etkisine de değinen Morales, bu yılki maliye politikalarının para politikasına yeterince katkı sağlayamadığını, ancak önümüzdeki yıl mali konsolidasyonun enflasyondaki düşüşe katkıda bulunacağını belirtti. 2025 yılında ise iyileştirilmiş mali politika tutarlılığının devam edeceğini öngördüklerini ifade etti.