Elinde doları olanlar dikkat! Alaattin Aktaş faiz kararı öncesi uyardı: Büyük patlama olacak, geç kalan yandı

Elinde doları olanlar dikkat! Alaattin Aktaş faiz kararı öncesi uyardı: Büyük patlama olacak, geç kalan yandı

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu bugün Nisan ayı faiz kararını açıklayacak. Gözler ise dolar ve euroya çevrilmiş durumda. Yatırımcılar 'Merkez Bankası faiz mi arttıracak yoksa düşürecek mi?' sorusunu araştırırken ünlü ekonomist Alaattin Aktaş'tan kritik uyarı geldi. Saatler kala uyardı, elinde doları olanlar dikkat! Büyük patlama olacak, geç kalan yandı. İşte 25 Nisan 2024 güncel dolar kuru...

Yeni yılın en çok değer kazanan emtialardan olan dolar yükselişini sürdürüyor. 33 liraya kadar dayanan dolar\TL vatandaşları tedirgin ederken gözler bugün açıklanacak olan Merkez Bankası faiz kararına çevrildi. Yatırımcılar 'Merkez Bankası faiz arttıracak mı düşürecek mı? Faiz kararı sonrası dolar ne kadar olacak?' sorularını araştırırken ekonomist Alaattin Aktaş'tan kritik uyarı geldi.

ELİNDE DOLAR OLANLAR DİKKAT!

Ekonomim.com'dan Alaattin Aktaş'ın ilgili yazısından bir bölüm...

"Faiz niye artırılsın ki! Şimdi...

Kur artışı neredeyse hiç yok, hatta Merkez Bankası alımı kesse kur geri gidecek. Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan artık döviz alımını yavaşlatacakları, hatta kesebilecekleri yönünde bir işaret de verdi. Çünkü Merkez Bankası’nın döviz alması, piyasaya TL vermesi demek ve bu da enflasyonla mücadeleyi sekteye uğratan bir etken.

yeni-proje-2024-04-25t112205-312.jpg

Vatandaş kurun artmadığını gördükçe dövize olan ilgisini bir ölçüde yitirdi ve döviz büfeleri önündeki kuyruklar da yok oldu.

Yüzde 50 düzeyindeki politika faizi bile kredi faizlerinin sıkıntı verecek boyuta ulaşmasına yol açtı. Piyasada sorun büyük.

Dolayısıyla faizin artırılmasını Merkez Bankası da gerekli görmez, Merkez gerekli görse bile öyle anlaşılıyor ki buna izin çıkmaz.

Kaldı ki Merkez Bankası’nın elinde piyasayı kontrol etme amacıyla kullanabileceği tek araç politika faizi de değil.

Bütün bunları birlikte düşününce varılan sonuç çok açık; yarın bir faiz artırımı kararı hiç mi hiç beklenmemeli.

Kaldı ki Para Politikası Kurulu’nun önceki açıklamalarında yer alan, Merkez Bankası yetkililerince de defalarca dile getirilen bir görüş var:

“Para politikası duruşu, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda sıkılaştırılacaktır.”

Şu dönemde enflasyonda normal seyrin dışında bir bozulma eğilimi yok. Örneğin aylık yüzde 3’ler dolayında enflasyon beklentisi içinde olunan nisanda, mayısta yüzde 10’u zorlayacak bir etken söz konusu değil. Dolayısıyla Merkez Bankası’nın da bir faiz artırımına ihtiyacı yok.

Son olarak şunu söyleyelim; yarın saat 14.00’ü beklerken hiç heyecan duymayacağız..."

yeni-proje-2024-04-25t112220-331.jpg

MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ BEKLENTİSİ NE YÖNDE?

Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyan değeri, faizin yüzde 50'de sabit bırakılması yönünde oldu. Yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 45 oldu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN