Elektrikli otomobillerde menzil sorunları yavaş yavaş son buluyor. İçten yanmalı motorların bile ulaşamadığı menzile tek şarjla ulaşmayı başaran modeller bulunuyor. Lityum-hava pil teknolojisinde atılan adımlar sayesinde 1.700 kilometre menzile ulaşabiliyor.
İçten yanmalı araçlardan bir farkı kalmayan elektrikli otomobillerin en büyük sorunu çözülecek. Yüksek menzilli bataryalar sayesinde şehirler arası yolculuk çok daha kolay hale gelecek. Lityum piller sayesinde menzil 1.000 kilometrenin üzerine çıkıyor.
LİTYUM-HAVA TEKNOLOJİSİ
Son bir yıldır yaygınlaşan elektrikli otomobillerin bataryaları geliştirilmeye devam ediliyor. Şarj ve menzil sorunlarıyla sık sık gündeme gelirken, teknoloji çağında bu sorun yavaş yavaş ortadan kaldırılıyor. Lityum-iyon pil sayesinde menzil uzunluğu ortalama değişiklik sağlarken, ABD'li yatırımcılar tarafından lityum-hava pil teknolojisi geliştirildi.
BATARYALARDA DEVRİM GİBİ BULUŞ
Argonne Ulusal Laboratuvarı ve Illinois Teknoloji Enstitüsü'nde yapılan araştırmalarda, elektrikli otomobillerde devrim oluşturacak buluş paylaşıldı. Teknoloji dünyasını birkaç adım öteye taşıyacak bu projede lityum-air (Lityum-hava) pilleri seri üretime koyulacak.
Prototip şekilde geliştirilen lityum-air batarya değerlerine göre, 1000 şarj - deşarj döngüsüne dayanabildiği duyuruldu. Dünya üzerinde kullanılabilir bir seviye olarak geçtiğimiz dönemlerdeki lityum-air pillerine göre çok büyük bir gelişme olarak kaydedildi.
MENZİLLER 1.700 KM'YE KADAR YÜKSELECEK
Lityum-air bataryaları kilo başına 3000 watt / saat enerji kapasitesi barındırıyor. Lityum-iyon bataryalarına göre yaklaşık olarak 10 kat daha fazla enerji sağlıyor. Son teknoloji bataryalar sayesinde tek şarjla elektrikli otomobiller 1.700 kilometreye varan menzillere ulaşabilecek.
Günümüzde ortalama 500 kilometre menzile sahip otomobillere göre, oldukça büyük bir rakam olarak paylaşıldı. 2030 yılına kadar lityum-air bataryaların otomobillere uyarlanması, uçak ve kamyonlara da güç sağlaması bekleniyor.