TÜİK'in açıkladığı son enflasyon verilerine göre, haziran ayında TÜFE yüzde 1,64 arttı, yıllık TÜFE ise 71,60 seviyesine geriledi. Açıklanan verileri değerlendiren ekonomistler, TÜİK, İstanbul Ticaret Odası ve ENAG verileri arasındaki farka dikkat çekti. Merkez Bankası'nın yüzde 38 olarak açıkladığı yılsonu enflasyon hedefini de hatırlatan ekonomistler beklentiye ulaşmak için aylık ortalama yüzde 1.66 enflasyon açıklanması gerektiğini belirtti
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yüzde 75,45 olan yıllık enflasyonun haziran ayında yüzde 71,60 olarak gerçekleştiğini açıkladı.
Bağımsız bir kuruluş olan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise, aylık enflasyonu yüzde 5,66, yıllık enflasyonu yüzde 113,08 olarak hesapladı.
Ekonomist Serkan Özcan, sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede, kısa vadede döviz rezervlerini artırmanın, cari açığı kontrol altına almanın ve geçici finansal istikrar sağlamanın zor işler olmadığını belirtti bu adımların büyük başarılar olarak sunulmasının yanıltıcı olduğunu vurguladı.
Asıl başarının, TÜİK'in yayınladığı enflasyon rakamlarına toplumu inandırmak ve enflasyonun düşeceğin ikna etmek olduğunu söyleyen Özcan, "Kimsenin inanmadığı bir rakam açıklamakla enflasyon mücadelesi olmaz" dedi.
Haftalık repo faizini dünyanın en yüksek ikinci faizi olan %50’ye çıkarıp;
— Serkan Özcan (@serkanozcan1) July 3, 2024
-Kısa vadeli döviz rezervi artırmakta,
-Cari açığı nispeten kontrol altına almakta,
-Bir süreliğine finansal istikrar sağlamakta çok zor işler değil.
Bunları büyük başarı olarak ortaya koyarsanız, ilk…
"YOK ARTIK…"
Açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendiren ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşcu sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede; İTO, ENAG ve TÜİK'in verilerini "YOK ARTIK…" diyerek paylaştı ve "Enflasyon hesaplamaları arasındaki fark yıllıkta %41,48’e ulaştı…" dedi.
Enflasyon hesaplamaları arasındaki fark yıllıkta %41,48’e ulaştı…
— Şenol Babuşcu (@senolbabuscu) July 3, 2024
YOK ARTIK… pic.twitter.com/RXcJ7kNVcd
TCMB eski başekonomisti Prof Dr. Hakan Kara da yaptığı paylaşımda İstanbul Ticaret Odası ve TÜİK tarafından açıklanan fiyat endeksleri arasındaki farka dikkat çekti.
İTO ve TÜİK fiyat endeksleri arasındaki fark tekrar açılmaya başladı. pic.twitter.com/7gEyHnoF2B
— Hakan Kara (@ali_hakan_kara) July 3, 2024
"TCMB'NİN YIL SONU BEKLENTİSİ İÇİN ORTALAMA 1.66% ENFLASYON GEREK"
Ekonomist İris Cibre ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Merkez Bankası'nın yıl sonu beklentisi hatırlattı. ÜFE datası göstergesi ve indirimler gibi nedenlerle gerileme beklendiğini belirten Cibre, beklentinin üzerinde bir gerileme olduğunu söyledi.
Merkez Bankasının 38% yıl sonu beklentisine ulaşmak için aylık ortalama 1.66% enflasyon gelmesi gerek
— İris Cibre ???? (@iriscibre) July 3, 2024
Haziran enflasyonunda geçen ayki Üfe datası göstergesi, indirimler gibi nedenlerle gerileme bekliyorduk. Bu data beklentimizin üzerinde bir gerileme
Fakat, Temmuzda, petrol… https://t.co/5hI5Z18Ie5
Ekonomist Selva Demiralp de yaptığı değerlendirmede, İTO ve TÜİK verileri arasındaki farkın genişlediğini vurguladı ve yıl sonu enflasyon beklentilerinin yüzde 45 seviyesinde olduğunu söyledi.
Haziran ayında 3.42'lik İTO enflasyonuna karşılık TÜİK 1.64'lük aylık enflasyon açıkladı.
— Selva Demiralp (@SelvaDemiralp) July 3, 2024
Aradaki fark genişledikçe bizim @Cem_Cakmakli ve Sevcan Yeşiltaş ile yaptığımız tahminlerin hata payı da artıyor (Yıl sonu beklentimiz %45). Zira bizim tahminlerimiz ağırlıklı olarak İTO… pic.twitter.com/81QfeMiUJy
"SONBAHARDA GIDADA TAKKE DÜŞER KEL GÖRÜNÜR"
Avrasya Yatırım Kurucusu Evren Devrim Zelyut ise yaptığı değerlendirmede, beklentinin altında açıklanan TÜFE2nin Merkez Bankası hedefleriyle uyumlu olduğunu söyledi, "Sonbaharda gıdada takke düşer kel görünür diyorum..." ifadelerini kullandı.
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %71,60, aylık %1,64 arttı...
— Evren Devrim Zelyut (@evrendevrimz) July 3, 2024
Beklenti altındaki rakam MB hedeflerine uyumlu gibi dursa da sonbaharda gıdada takke düşer kel görünür diyorum...
Peki manşet gerileyince vatandaşa yansıyor mu? Elbette ki hayır...