Ekonomistler rakamlar arasındaki çelişkiye dikkat çekti: Kimsenin inanmadığı bir rakamla enflasyon mücadelesi olmaz

Ekonomistler rakamlar arasındaki çelişkiye dikkat çekti: Kimsenin inanmadığı bir rakamla enflasyon mücadelesi olmaz

TÜİK'in açıkladığı son enflasyon verilerine göre, haziran ayında TÜFE yüzde 1,64 arttı, yıllık TÜFE ise 71,60 seviyesine geriledi. Açıklanan verileri değerlendiren ekonomistler, TÜİK, İstanbul Ticaret Odası ve ENAG verileri arasındaki farka dikkat çekti. Merkez Bankası'nın yüzde 38 olarak açıkladığı yılsonu enflasyon hedefini de hatırlatan ekonomistler beklentiye ulaşmak için aylık ortalama yüzde 1.66 enflasyon açıklanması gerektiğini belirtti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yüzde 75,45 olan yıllık enflasyonun haziran ayında yüzde 71,60 olarak gerçekleştiğini açıkladı.

Bağımsız bir kuruluş olan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise, aylık enflasyonu yüzde 5,66, yıllık enflasyonu yüzde 113,08 olarak hesapladı.

Ekonomist Serkan Özcan, sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede, kısa vadede döviz rezervlerini artırmanın, cari açığı kontrol altına almanın ve geçici finansal istikrar sağlamanın zor işler olmadığını belirtti bu adımların büyük başarılar olarak sunulmasının yanıltıcı olduğunu vurguladı.

Asıl başarının, TÜİK'in yayınladığı enflasyon rakamlarına toplumu inandırmak ve enflasyonun düşeceğin ikna etmek olduğunu söyleyen Özcan, "Kimsenin inanmadığı bir rakam açıklamakla enflasyon mücadelesi olmaz" dedi.

"YOK ARTIK…"

Açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendiren ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşcu sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede; İTO, ENAG ve TÜİK'in verilerini "YOK ARTIK…" diyerek paylaştı ve "Enflasyon hesaplamaları arasındaki fark yıllıkta %41,48’e ulaştı…" dedi.

TCMB eski başekonomisti Prof Dr. Hakan Kara da yaptığı paylaşımda İstanbul Ticaret Odası ve TÜİK tarafından açıklanan fiyat endeksleri arasındaki farka dikkat çekti.

"TCMB'NİN YIL SONU BEKLENTİSİ İÇİN ORTALAMA 1.66% ENFLASYON GEREK"

Ekonomist İris Cibre ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Merkez Bankası'nın yıl sonu beklentisi hatırlattı. ÜFE datası göstergesi ve indirimler gibi nedenlerle gerileme beklendiğini belirten Cibre, beklentinin üzerinde bir gerileme olduğunu söyledi.

Ekonomist Selva Demiralp de yaptığı değerlendirmede, İTO ve TÜİK verileri arasındaki farkın genişlediğini vurguladı ve yıl sonu enflasyon beklentilerinin yüzde 45 seviyesinde olduğunu söyledi.

"SONBAHARDA GIDADA TAKKE DÜŞER KEL GÖRÜNÜR"

Avrasya Yatırım Kurucusu Evren Devrim Zelyut ise yaptığı değerlendirmede, beklentinin altında açıklanan TÜFE2nin Merkez Bankası hedefleriyle uyumlu olduğunu söyledi, "Sonbaharda gıdada takke düşer kel görünür diyorum..." ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN