Ekmeğimizde Hastalık Mı Var? Hastalıklı Hint Buğdayı Sofralarımıza Mı Geldi?

Ekmeğimizde Hastalık Mı Var? Hastalıklı Hint Buğdayı Sofralarımıza Mı Geldi?

Yanlış tarım politikalalrı yüzünden buğday krizi yaşanan ülkemizde Rusya ve Ukrayna savaşından sonra kriz daha da derinleşti. Hergün bir başka unlu ürüne zam gelirken Hindistan'dan buğday ithalatına başlanıldı. Hindistandan makarna yapımı için getirilen buğdayda 'Hint Sürmesi' hastalığına rastlandı.

Hindistan'dan yola çıkan ve İskenderun Limanı'nda bekleyen buğday yüklü gemiden alınan numunelerde 'Hint Sürmesi' adı verilen hastalık tespit edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan analiz sonuçlarında hastalığa rastlanan buğday yüklü geminin Türkiye'ye girişine izin verilmedi.

BAKANLIK: HİNDİSTANDAN BUĞDAY İTHAL ETMEK YASAK

12 Mayıs'ta Sözcü'e çıkan bir haberde Türkiye'nin Hindistan'dan buğday ithal ettiği iddia edildi. 14 Mayıs'ta ise Tarım ve Orman Bakanlığı Hindistan'dan buğday ithalini yasakladıklarını duyurdu. Türkiye'nin dünyada tarım alanında ilk 10 ülke arasında olduğunu söyleyen Tarım ve Orman Bakanlığı 25 milyar tonluk tarım ürünü ihraç ettiklerini belirterek Hindistan'dan buğday ithal edildiği haberlerini yalanladı. Bakanlık ayrıca Torak Mahsulleri Ofisi'nin silolarında Hindistan menşeyli hiç bir ürünün bulunmadığını da belirtti. Bakanlık ancak özel sektörün ithal edip etmediği konusunda bir bilgilerinin olmadığını da belirtti.

ekmek-hastalikli-bugday.jpg

HİNDİSTAN'DAN BUĞDAYI OBA MAKARNA GETİRİYOR

Oba Makarnanın Hindistan'dan 55 ton makarnalık buğday ithal ettiği ortaya çıktı. Oba Makarna'nın ithal ettiği buğdayın ilk partisi İskenderun Limanı'na geldi. Gemideki buğdaydan numune alan Tarım ve Orman Bakanlığı analizler sonucunda gemideki buğdayda Hint Sürmesi olarak bilinen hastalık tepit edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı sosyal medya hesabından konuya dair bir açıklama yaptı. Bakanlık açıklamasında haberlerde 'İthalat Belgesi' diye paylaşılan belgenin 'Bitki Güvenliği Belgesi' olduğunu belirtti. Bakanlık sadece Hindistan'dan gelen tarım ürünlerinde kontrollerin yapılmadığını Türkiye'ye giriş yapan tüm ürünlerin kontrolden geçirildiğini açıkladı.

ÇİFTÇİ EKMEYİ BIRAKACAĞIZ

Türk çiftçisi artan maliyetler nedeniyle zor günler geçiriyor. Tarım alanlarının her geçen gün küçüldüğünün ve ekim yapan çiftçi sayısının yıldan yıla düştüğü bilinirken son bir yıldır çiftçinin üretim maliyeti çok yükseldi. Üretim maliyetindeki artış oranı kadar sattığı ürünün fiyatının artmadığını belirten çiftçiler artık ekim yapamayacak duruma geldiklerini belirterek isyan ediyor. Son bir yılda akaryakıt fiyatlarının neredeyse 3 kat arttığı bir dönemde gübre fiyatları da 3 kat arttı. Çiftçiler eskiden tarımda kendisine yeten bir ülke olan Türkiye'nin artık ithalde kendisine yeter bir ülkeye dönüştüğünü belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN