Dünyanın gözü bu yerli tohumda! Trakya'da yetişiyor, kuraklık dinlemeden bol ürün veriyor: Geleceğin altını olacak

Dünyanın gözü bu yerli tohumda! Trakya'da yetişiyor, kuraklık dinlemeden bol ürün veriyor: Geleceğin altını olacak

Geleceğin en kıymetli tohumlarından biri son zamanlarda ilgi odağı oldu. Özellikle kurak dönemlerde bile verimli ürün vermesi çiftçilerin dikkatini çekiyor. Hal böyle olunca bu tohuma geleceğin altını gözüyle bakılıyor. İşte detaylar…

Türkiye, yerli ayçiçeği tohumlarıyla tarımda devrim yaratmaya hazırlanıyor. Kuraklık koşullarına rağmen yüksek verim elde edilen bu yerli çeşitler, hem iç pazarda hem de dış pazarda büyük ilgi görüyor. Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk, bu yerli tohumların gelecekte dünya tarımında önemli bir yer edineceğini belirtti.

yeni-proje-18.jpg

YERLİ AYÇİÇEĞİ İLE KURAKLIĞA DAYANIKLILIK

Toruk, son iki yılda yerli ayçiçeği tohumlarının kuraklık koşullarında gösterdiği yüksek performansın, Türkiye tarımı için büyük bir başarı olduğunu vurguladı. Trakya'da üretilen yerli çeşitlerin, ülkenin dört bir yanında kuraklığa karşı direnç gösterdiğini ve bu sayede yüksek verim alındığını dile getirdi.

“Amacımız, global firmalarla rekabete girerek pazar payımızı artırmak” diyen Toruk, yerli ayçiçeğinin sadece Türkiye için değil, dünya için de büyük bir nimet olduğunu belirtti.

PAZARDA YÜKSELEN YERLİ ÇEŞİTLER

Geçtiğimiz yıl Trakya’da 60 bin dekar alanda ekilen yerli hibrit ayçiçeği, bu yıl 100 bin dekara ulaştı. Toruk, “Bu iki yıl boyunca yerli ayçiçeği tohumlarının kuraklığa karşı gösterdiği dayanıklılık, çiftçiler için şanssız bir dönem olmasına rağmen oldukça etkili oldu” dedi. Yerli ayçiçeği çeşitlerinin, Türkiye’nin birçok bölgesinde başarılı bir şekilde kuraklığa dayanabildiğini ifade etti.

Yerli ayçiçeği tohumu, Trakya'nın yanı sıra İstanbul, Eskişehir, Ankara, Kırıkkale, Samsun, Tokat ve Balıkesir gibi yaklaşık 20 ilde de toprakla buluştu. Toruk, SUN 2259 CL, SUN 2239 CL ve TR 2242 CL gibi yerli ayçiçeği çeşitlerinin piyasada satışının yapıldığını kaydetti.

yeni-proje-19.jpg

VERİMDE GÖRECELİ BAŞARI

Trakya'da kuraklık nedeniyle ayçiçeği verimlerinin 100 ile 220 kilogram arasında değiştiğini aktaran Toruk, yerli çeşitlerin verim ortalamasının ise 120 ile 250 kilogram arasında olduğunu belirtti. Yerli ayçiçeği, diğer tohum çeşitlerine göre dekar başına yüzde 5 ile 10 arasında daha fazla verim sağladı.

Toruk, bu durumun yerli çeşitlerin kuraklığa daha dayanıklı olduğunu gösterdiğini vurguladı.

DÜNYA MARKASI HEDEFİ

Toruk, Türkiye’nin tohum ihracatında önemli bir rol oynaması için yoğun çaba sarf ettiklerini ifade etti. “Başta Rusya olmak üzere tüm dünyaya yerli ayçiçeği ihraç etmek için çalışmalarımıza başladık. Bir firmamız geçen yıl Rusya’ya 20 ton ayçiçeği gönderdi, bu yıl ise 100 tona yakın ürün göndermeyi hedefliyoruz” dedi.

Bu projelerin beş yıl önce başlatıldığını ve desteklerin devam ettiğini belirten Toruk, “Amacımız, dünya markası olacak firmalar geliştirmek” diye ekledi.

yeni-proje-20.jpg

ÇİFTÇİLERDEN YERLİ TOHUMA TAM DESTEK

Çiftçi Hasan Terzioğlu, bu yıl ilk kez yerli ayçiçeği ektiğini belirterek, “Kuraklık, yerli ayçiçeğini daha az etkiledi. Diğer tarlalarıma göre yerli ayçiçeği ekili tarla daha iyi,” dedi. Gelecek yıllarda daha fazla alanda ekim yapmayı planladığını belirten Terzioğlu, “Milli tohumlardan yanayım; yabancı tohum kullanmamak en büyük amacım” şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN