Döviz ve borsanın defteri dürüldü! Kendinizi hazırlayın, çok sert düşüş kapıda

Döviz ve borsanın defteri dürüldü! Kendinizi hazırlayın, çok sert düşüş kapıda

31 Mart seçimlerinden sonra borsaya dair görüşlerini paylaşan ekonomist Atilla Yeşilada, mevcut ekonomik koşullara göre görüşlerini revize etti. İşte, Yeşilada’nın o açıklamaları…

Borsa İstanbul’da son günlerde yaşanan yükseliş, 31 Mart seçimleri sonrası dolar/TL paritesindeki stabil seyir ve yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisiyle doğrudan bağlantılı. Ancak, ekonomist Atilla Yeşilada, mevcut ekonomik koşullara bağlı olarak bu olumlu havanın sürdürülebilir olup olmadığına dair eleştirilerini güncelledi.

YÜKSELİŞİN SEBEPLERİ VE BEKLENTİLER

Yeşilada, Türkiye ekonomisinin yabancı yatırımcılar için sunduğu cazip fırsatların Borsa İstanbul’daki yükselişi desteklediğini belirtti. Ancak son dönemdeki ekonomik gelişmeler, bu iyimser tabloyu tehdit eden faktörler olarak öne çıkıyor.

"Şu anda karşımızda olumsuz haberlerle dolu bir tablo var," diyen Yeşilada, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek liderliğindeki yeni ekonomi yönetiminin uyguladığı sıkı para politikalarının etkilerine dikkat çekti.

atilla-yesilada-borsa-yorumu-1.jpg

SIKI VERGİ DÜZENLEMELERİ VE ŞİRKET KAZANÇLARI

Uzmanlar, büyük ölçekli kurum ve şirketlere yönelik artan vergi düzenlemelerinin, Borsa İstanbul’da olumsuz etki yaratacağına inanıyor. Yeşilada, bu değişikliklerin şirket kazançları ve mali tablolar üzerinde baskı oluşturacağını vurgulayarak, "Kazançlar çok sert düşecek" ifadelerini kullandı.

FAİZ İNDİRİMİNİN GLOBAL PİYASAYA ETKİLERİ

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirim kararının ardından global yatırımcıların ilgisinin altına kaydığına dikkat çeken Yeşilada, bu durumun gelişmekte olan piyasalara olan yatırım akışını artırabileceğini belirtti. Ancak, Türkiye’deki sıkı para politikalarının 2024 sonuna kadar devam edeceğini öngördü.

atilla-yesilada-borsa-yorumu-2.jpg

ORTA VE DÜŞÜK GELİRLİLER İÇİN ZORLU SÜREÇ

Yeşilada, Türkiye’deki çalışan ve emeklilerin maaşlarında ciddi bir gerileme olacağını öne sürerken, yılbaşında yapılacak zamların sınırlı kalacağına dikkat çekti. "Orta ve düşük gelirli vatandaşlar için zorlu bir dönem başlıyor," dedi.

BORSA YATIRIMCILARI DİKKAT

Yeşilada, borsa yatırımcılarını uyararak, "Borsadaki şirketlerin büyük kısmı ek vergi ödeyecek, bu da kârlılıklarını olumsuz etkileyecek," ifadelerini kullandı. Bu durumun borsa için olumsuz sonuçlar doğurabileceğini ve düzeltme yaşanabileceğini vurguladı.

DOLAR/TL ve DÖVİZ YATIRIMCILARI BEKLEDİĞİNİ BULAMAYABİLİR

Dolar endeksinin gelişmiş ülkelerde gerileyebileceğini belirten Yeşilada, Türkiye içinse dolar/TL kuru’nun yükselmeye devam edeceğini öngördü. "Döviz yatırımcıları bekledikleri kazancı elde edemeyebilir," diyerek son sözlerini tamamladı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN