Birkaç yıl önce otomobil denildiğinde akıllara en son gelecek ülke olan Çin, otomotiv sektörü elektrikli otomobillere bağımlı olmaya başladıkça durumu tersine çevirmeye başladı. Çin'in en başarılı elektrikli otomobil üreticisi olan BYD, batarya teknolojisi ve maliyetleri sayesinde diğer markaların onlarca yıl önünde gözükürken Çin'in bu dominasyonu ise diğer markaları ve ülkeleri endişelendiriyor.
BARAN BEKİ | KARAR
Hızla gelişen otomotiv sektöründe elektrikli otomobillerin artması ile beraber batarya maliyetleri ve üretimi, bu otomobillerin üretilmesine anahtar nokta olmaya devam ediyor. Elektrikli otomobillerin en önemli parçası olan batarya teknolojisinde ise Çin, attığı adımlar ile diğer üreticilerin gözünü korkutmaya devam ediyor.
2023 Münih Otomobil Fuarı'nda Çinli rüzgarı! Avrupalı üreticiler durumdan memnun değil
Batarya teknolojisinde ve özellikle de bu bataryaların üretiminde diğer üreticilerin önünde gözüken Çin, 2023 Münih Otomobil Fuarı'nda da diğer üreticileri rahatsız etti. 2022 yılında Jato Dynamics isimli bir kuruluş tarafından açıklanan raporda Çin'de 32 bin euro tutan bir elektrikli otomobilin Avrupa'ya maliyetinin 56 bin euro olduğu belirtildi. Elektrikli otomobillerdeki en pahalı parça olan bataryayı üretirken maliyetleri diğer ülkelere ve üreticilere göre yarıya kadar çekebilen Çinliler ise Alman devlerin gözünü korkutuyor.
ABD ÇİN'DEN 10-20 YIL GERİDE
Öte yandan, durum dünyanın diğer ucunda ise bundan farksız görünüyor. Geçtiğimiz gün Reuters tarafından yapılan bir haberde iki ABD senatörünün Çin'in batarya sektöründeki egemenliğinden rahatsızlığını belirterek, Enerji Bakanlığına ABD'nin batarya üretimi ve Ar-ge araştırmalarını artırması için teşvik edici adımlar atılması istendiği belirtildi. Reuters'ın haberinde bir diğer dikkat çeken detay ise ABD'li uzmanlara göre Çin'in kendilerinden 10 ila 20 yıl ileride olduğunu belirterek Çin'in batarya hücresi üretiminde sektörün %75'ten fazlasına hakim olduğunu söyledi.
Özellikle de alt segment otomobil üretiminde sektörü domine etme yolunda ilerleyen Çinliler hakkında konuşan BMW CEO’su Oliver Zipse, “Temel otomobil pazarı segmenti ya yok olacak ya da Avrupalı şirketler tarafında üretilemeyecek.” diyerek alt segmentlerde Avrupalı şirketlerin Çinli rakipleri karşısındaki çaresizliğini dile getirdi. Bu sorunları çözmek için adım atan Volkswagen grubu ise Çinli batarya üreticileri ile ortaklık kurarak maliyetleri %50 oranında düşürmeyi hedefliyor.
BYD BATARYADA DÜNYANIN EN İYİSİ
Çin'in elektrikli otomobil sektöründeki en büyük başarısı olarak kabul edilen BYD ise Çin pazarındaki başarılarının ardından gözlerini diğer pazarlara yöneltmiş durumda. Türkiye'ye de giriş yapan BYD, birçok analiste göre dünyanın en gelişmiş bataryalarını üretiyor. Bu bataryalar ise gelişmiş teknolojileri sayesinde sadece kendi araçlarında değil, aynı zamanda Tesla ve Toyota gibi devler tarafından da tercih ediliyor. Batarya teknolojileri sayesinde BYD'nin 2023 yılı üçüncü çeyreğindeki net karı ise bir önceki yıla göre %82.2 artış göstererek 1.42 milyar doları buldu.
BAŞARININ SIRRI MADENLER
Batarya teknolojisi ve maliyeti anlamında diğer markaların ve ülkelerin oldukça önünde olan BYD'nin bu başarısında en büyük payı olan etkenlerden biri ise Çinli şirketin batarya üretimi için kullanılan materyallerdeki hakimiyeti. Çinli dev geçtiğimiz yıl batarya üretiminde kullanılan lityum, kobalt, nikel ve manganez fiyatlarındaki artışlardan dolayı yaşanan krizde en az etkilenen markalardan biri oldu. Bunun sebebi ise markanın mineral zengini olan ülkelere yatırım yaparak madenler kurması ve batarya üretimi için gereken mineralleri kendi çıkarması.
LİTYUM ÜRETİMİNDE 2025 YILINA KADAR ÇİN DOMİNASYONU
Nisan ayında Şili hükümeti ile anlaşarak 290 milyon dolarlık bir lityum katot fabrikası inşa eden Çinli dev elde ettiği başarıları teknolojilerinin yanı sıra batarya üretiminde dışa bağlılığını sıfıra indirerek sağlıyor. Diğer Çinli üreticiler de benzer adımlar atarken İsviçreli UBS bankasına göre Çinli üreticilerin kontrolü altındaki madenler dolayısıyla Çin, 2025 yılına kadar dünya genelinde lityum üretiminin üçte birini sağlayacak.
ALLİANZ: AVRUPALILAR 7 MİLYAR DOLAR ZARAR EDECEK
Mayıs ayında ise sigorta şirketi Allianz, Avrupalı üreticileri Çinli elektrikli otomobiller yüzünden 2030 yılına kadar 7 milyar dolar zarara girebilecekleri konusunda uyardı. Maliyetler anlamında diğer ülkelerin ve markaların bu denli önünde olan Çinliler ise gelecekte otomobillerin elektriğe dönmesi halinde otomotiv sektörünü tamamen domine edecek gibi görünüyor.