CHP'li Gürer, Bakan Tunç’a seslendi: 'İcra verilerinden iktidar utanıyor mu?'

CHP'li Gürer, Bakan Tunç’a seslendi: 'İcra verilerinden iktidar utanıyor mu?'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a yönelttiği yazılı soru önergesinin yanıtında güncel verilere ulaşamadıklarını belirterek, "İcra verilerinden iktidar utanıyor mu?" diye sordu. Gürer, haciz işlemleri ve borçlanma konularında bakanın verdiği yanıtın yetersiz olduğunu ifade etti.

Gürer, vatandaşların kredi ve kredi kartı borçlarının artışını vurgulayarak, "Temmuz 2024 itibarıyla takipteki tüketici kredisi borcu 41.9 milyar TL, kredi kartı borcu ise 36.1 milyar TL’ye ulaşmıştı. Bugün bu rakamlar 90 milyar TL’ye çıkmış durumda" dedi.

İcraların giderek artmasının, ekonomik krizin boyutlarını gözler önüne serdiğini savunan Gürer, "22 milyon 953 bin 258 derdest dosya var" diye ekledi.

Bakan Tunç, Gürer’in sorularına detaylı bir yanıt veremedi ve güncel verilere erişimin sadece Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'nün internet sitesinden mümkün olduğunu belirtti. Ancak Gürer, bakanın işaret ettiği sitede 2024 yılına dair verilerin olmadığını söyledi.

Gürer, şunları ifade etti: "Adalet Bakanlığı'nı ilgilendiren hangi varlıklar üzerinden ne kadar icra gerçekleştirildiği süreci yanıtsız kalmıştır. Bankalar tarafından 331 arsa ve tarla satışa çıkarılıyor besi çiftliği, ahır, zeytinlik, gül bahçesi, çiftlik ve bodur elma ağaçları ve kiraz bahçeleri, ekilir tarlalar, ev eşyaları icra daireleri eliyle satışa veriliyor. Bu süreç geçen yılların üzerinde davalara ve icra işlemlerine neden oluyor. Görülen o ki Bakan bu konuda Adalet Bakanlığı'nı ilgilendiren kısımla ilgili verileri vermekten çekinmiş, güncel verileri bugün için vermekten rahatsızlık duymuş. Bu yıl özellikle kasım ayında ürün için verilen çeklerin ödenememesi durumunda sorun daha da derinleşecek görülüyor. Çözüm üretmesi gereken iktidar da sürecin seyircisi olarak çiftçi, besici, üretici yanında durmadı. En azından borç ertelemesi sağlanmalıdır."

Gürer, özellikle bankaların satışa çıkardığı varlıkları da hatırlatarak, "İcra daireleri aracılığıyla 331 arsa ve tarla satışa çıkarılıyor. Bu durum, borç krizinin derinleşeceğinin bir işareti" dedi. Ayrıca, Kasım ayında ödenmeyen çeklerin sorunları daha da artırabileceğine dikkat çekti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN