Cari işlemler hesabı 566 milyon dolar fazla verdi

Cari işlemler hesabı 566 milyon dolar fazla verdi

Türkiye'nin temmuz ayında cari işlemler hesabı 566 milyon dolar fazla verirken, altın ve enerji hariç cari işlemler fazlası 4 milyar 879 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Temmuz 2024'te cari işlemler hesabı 566 milyon dolar fazla verdi.

DIŞ TİCARET AÇIĞI VE HİZMETLER DENGESİ

Temmuz ayında ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı 5 milyar 102 milyon dolar olarak kaydedildi. Ancak, hizmetler dengesi kaleminde kaydedilen 6 milyar 873 milyon dolarlık net giriş, bu açığı dengeleyerek cari işlemler hesabında fazla verilmesine katkıda bulundu.

BİRİNCİL VE İKİNCİL GELİR DENGESİ

Birincil gelir dengesi kaleminde 1 milyar 271 milyon dolarlık net çıkış kaydedildi. İkincil gelir dengesi kaleminde ise 66 milyon dolarlık net giriş gerçekleşti.

YATIRIM KALEMLERİ VE SERMAYE HAREKETLERİ

Temmuz ayında doğrudan yatırımlar kaleminde 670 milyon dolarlık net giriş kaydedildi. Bu durum, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye olan ilgisinin devam ettiğini gösteriyor. Portföy yatırımlarında ise 3 milyar 726 milyon dolarlık net giriş gerçekleşti. Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 21 milyon dolarlık net satış yaparken, devlet iç borçlanma senetlerinde 2 milyar 479 milyon dolarlık net alış gerçekleşti.

Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak bankalar 666 milyon dolar, genel hükümet 1 milyar 750 milyon dolar ve diğer sektörler 1 milyar 474 milyon dolar net borçlanma gerçekleştirdi.

BANKALARIN YURTDIŞI MUHABİRLERİNDEKİ VARLIKLARI VE MEVDUATLAR

Diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıklarında 1 milyar 750 milyon dolarlık azalma kaydedildi. Buna karşılık, yurt dışı bankaların Türkiye'deki mevduatları yabancı para cinsinden 326 milyon dolar, Türk lirası cinsinden ise 934 milyon dolar olmak üzere toplamda 1 milyar 260 milyon dolarlık net artış gösterdi.

KREDİ KULLANIMI VE RESMİ REZERVLER

Bu dönemde sağlanan kredilerle ilgili olarak bankalar 1 milyar 693 milyon dolar ve diğer sektörler 82 milyon dolar net kullanım gerçekleştirdi. Genel hükümet ise 58 milyon dolarlık net geri ödeme yaptı. Temmuz ayında resmi rezervlerde de önemli bir artış görüldü; rezervler 5 milyar 366 milyon dolar net artış kaydetti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN