KÖİ projelerinde kimseye fazladan para ödemediklerini aktaran Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, son 20 yılda Ulaştırma Bakanlığı’nda 183 milyar dolarlık yatırım yapıldığını bunun sadece 37,5 milyar dolarlık bölümünün KÖİ ile gerçekleştiğini söyledi. Karaismailoğlu “2002 yılında ülke genelinde yetersiz bir ulaşım altyapısı vardı. Bunu yapmak için mevcut bütçelerimiz yeterli değildi. Bu yüzden KÖİ modeline başvurduk” dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda konuşan Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projelerine ilişkin konuştu. Yapılış modelinin mecburiyet olduğunun mesajını veren Karaismailoğlu, kimseye fazladan bir ücret ödemediklerini bildirdi.
Son 20 yılda Ulaştırma Bakanlığı’nda 183 milyar dolarlık yatırım yapıldığını anlatan Karaismailoğlu “Bunun sadece yüzde 20’si yani 37,5 milyar dolarlık kısmında Kamu Özel İşbirliği ile yaptık. 2002 yılında ülke genelinde yetersiz bir ulaşım altyapısı vardı, bunun kısa sürede yapılması gerekiyordu. Mevcut bütçelerimiz de buna yeterli değildi. Bunun için ilave finansman yöntemleri bulmamız gerekiyordu. Kamu Özel İşbirliği de tamamen bundan dolayıdır. Bizim bu kadar kısa sürede 28 bin 700 km bölünmüş yolu ağı çıkartmamız devletin bütçesinden mümkün değildi” dedi.
Yap işlet-devret modelinin tamamının kamuya açık olduğunu ifade eden Karaismailoğlu şöyle devam etti: “Sadece bu projeleri yapabilecek kabiliyetli insanlar gelip teklif verebilirler. 8 milyar doları yatırımcı geldi. Türkiye bütçesinden bir kuruş almadan buraya yatırdı. Bugün Kuzey Marmara Otoyolu’nda yıllık işletme maliyeti 250 milyon dolardır. Kuzey Marmara Otoyolu’nda şu an bin kişi çalışıyor. Biz buna hiçbir katkı sağlamıyoruz. Ve bu proje süresi bitince devlete teslim edilecek. Bundan 20 yıl önce Türkiye’de 8 milyon araç vardı şu anda 26 milyon araç var. Biz bu yatırımları yapmasaydık bu hareketliliği sağlayabilir miydik? Yaptığımız kaliteli, güvenli, konforlu yollar sayesinde yatırımlar arttı, üretimler arttı.”
İstanbul’da yapılan metro projelerinin maliyetlerine de vurgu yapan Adil Karaismailoğlu “Metroların bugünkü maliyeti tam 70 milyar TL’dir. Keşke İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı da sorumlulukları üstüne alsa, kendi vazifesi olan işleri yapsa da İstanbul biraz daha nefes alsa. Bu metroların hepsine başlanmıştı. Belediye seçimlerinin ardından 4 yıl geçti. Metrolar bırakıldığı gibi yerinde duruyor. Şu anda İstanbul’da 270 km metro var. Yapımı devam eden metro çalışmalarını 2023 yılı içinde bitirip İstanbulluların hizmetine sunacağız” ifadelerini kullandı.
‘KASADAN BİR KURUŞ HARCAMADAN HAVALİMANI YAPTIK’
Adil Karaismailoğlu “Dünyanın neresinde Atatürk Havalimanı gibi şehrin nüfus yoğunluğunun olduğu merkezde bir havalimanı vardır? Devletin kasasından bir kuruş çıkmadan 75 milyon metrekarelik ne ağacın, ne yaşamın olduğu bir alana devletten bir kuruş çıkmadan 10 milyar Euro’luk bir yatırım yaptırıyorsunuz ve işletme sırasında 26 milyar Euro gelir sağlıyorsunuz. Dünyada böyle bir iş var mı? İstanbul’un yüz yıllık kapasitesini şimdiden oluşturduk” dedi.
‘ELİN MÜTEAHİDİNE FAZLADAN PARA ÖDEMEDİK’
Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden 130 bin araç geçtiğini aktaran Adil Karaismailoğlu şöyle devam etti: “İlk zamanlarda bu projeye tamamen karşıydınız, ‘yapılmasın’ diyordunuz, şimdi millet kullanmaya başlayınca ‘biz yatırıma karşı değiliz maliyetli yaptınız.’ Ben ve bütün bürokrat arkadaşlarım devletimizin bir kuruşunu bir kişiye haksız olarak ödeyemeyiz. Biz Anadolu çocuklarıyız, siz bu iftirayı bize atamazsınız. Biz burada sorumluluk sahibiyiz. 700 bin tane çalışma arkadaşımızın sözcüsüyüm. Bu nerede görülmüş ben elin müteahhidine fazladan para ödeyeceğim. Böyle bir dünya var mı?” açıklamasında bulundu.
‘İSTANBUL HAVALİMANI METROSU 2023’TE BİTECEK’
Bakan Karaismailoğlu, yüzde 65 demir yolu ağırlıklı bir yatırım dönemine girdiklerini belirterek, 4 bin 500 kilometre demir yolu ağı inşaatının devam ettiğini söyledi. Konya-Karaman hızlı tren hattında şu anda yük ve yolcunun aynı anda taşınabildiğine dikkati çeken Karaismailoğlu, nisan ayında Sivas hattını açacaklarını, daha sonra Erzincan, Erzurum ve Kars’a kadar devam edeceklerini söyledi. Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı metrosunun 300 metre mesafede olmasına yönelik gelen eleştirilere yönelik şunları söyledi: “Metro istasyonu ile havalimanı arasına Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçecek olan hızlı tren istasyonu gelecektir. Bu 300 metrelik mesafe, içerisindeki yürüyen bantlarla en fazla 1,5 dakikada geçilecektir. Şu anda sinyal testleri bitiyor. Kağıthane-İstanbul Havalimanı Metro Hattı kısmını da önümüzdeki günlerde açacağız. Başakşehir-Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde ise hedefimiz yıl bitmeden hizmete açmak. Diğer yapımı devam eden bütün metroları da 2023 içerisinde bitirip İstanbulluların hizmetine alacağız.”