Bu emeklilere geçmiş olsun! SGK Uzmanı Özgür Erdursun tek tek açıkladı: Hangi emeklilerin maaşı kesilecek?

Bu emeklilere geçmiş olsun! SGK Uzmanı Özgür Erdursun tek tek açıkladı: Hangi emeklilerin maaşı kesilecek?

O uygulama geri mi dönüyor? Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun açıkladı. Bu emeklilere geçmiş olsun! Emeklilerin aylığı kesilecek mi? Hangi emeklilerin maaşı kesilecek? İşte Özgür Edursun’un açıklamaları...

Son günlerde emekli maaşlarında yaşanacak kesintilerle ilgili yapılan haberler milyonlarca emeklide endişeye neden oldu. Ekonomik zorluklar içinde debelenen emeklilerin, emekli aylığının kesilme olasılığı uykuları kaçırdı. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun konu ile ilgili açıklama yaparak merak edenlere bilgi verdi.

Son günlerde emeklilerin maaşlarından yapılacak kesintilere dair haberler gündemde geniş yer buldu. Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) adıyla bilinen uygulamanın geri gelebileceği konuşuluyor. SGK Uzmanı Özgür Erdursun, emekli maaşlarında kesinti yapılabilecek durumları tek tek açıklayarak, emeklileri bilgilendirdi.

Emekli Maaşı Hesaplama 2024 - İkramiyesi (4 A-B-C)

SGDP NEDİR VE KİMİ KAPSAR?

SGDP ilk olarak 1999 yılında yürürlüğe giren ve emekli olduktan sonra ticari faaliyetlerini sürdüren kişilerden alınan bir prim kesintisiydi. O dönemde yalnızca Bağ-Kur emeklilerini kapsayan bu uygulama, 2003 yılında genişletildi ve SSK ile Emekli Sandığı emeklileri de dahil edildi. Emeklilik sonrası işyeri açan ya da şirket ortağı olanlar, %10 oranında bir SGDP kesintisine tabi tutulmaya başlandı.

2008-2009 döneminde kesinti oranı kademeli olarak artırıldı ve %15'e kadar yükseldi. Ancak, 2015 yılında yapılan yasal değişiklikle bu oran yeniden %10'a indirildi. Son olarak, 2016 yılında yapılan düzenleme ile SGDP kesintisi tamamen kaldırıldı ve emeklilerin maaşlarından bu kapsamda kesinti yapılmamaya başlandı.

Ekonomistler, kalem kalem olası emekli maaşı artışını hesapladı - Ekonomim

SGDP KESİNTİSİ GERİ GELECEK Mİ?

Mevcut ekonomik kriz nedeniyle hükümetin yeni kaynak arayışında olduğunu belirten Erdursun, SGDP kesintisinin yeniden gündeme gelebileceğini belirterek "Tüm emeklilerden değil, emekli olduktan sonra Ticari veya Serbest Meslek kazancı sebebiyle gelir vergisi mükellefi olan veya vergiden muaf olmakla beraber Esnaf ve Sanatkarlar siciline kayıtlı bulunan yahut Anonim Şirketlerin yönetim kurulu üyesi ortağı, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, diğer şirket ve donatma iştiraklerinin ise tüm ortaklarından yapılan kesinti yaşadığımız ekonomik krizde hükümetin kaynak arayışında için tekrar gündeme gelebilir." dedi.

Emekliye büyük haksızlık: Emekli maaşı 7 bin 500 liranın üstündekilere zam yok! - Paraanaliz

KİMLERİN MAAŞI KESİLECEK?

SGDP'nin geri gelmesi durumunda, emekli olduktan sonra ticari faaliyetlerini sürdüren, şirket ortağı olan ya da gelir vergisi mükellefi olan emekliler bu kesintiye tabi olacak. Özellikle anonim şirketlerin yönetim kurulu üyeleri ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortakları, tekrar maaş kesintisi ile karşılaşabilir.

Erdursun, Meclis’in açılmasıyla birlikte bu konuda daha net yasal düzenlemelerin yapılacağını ifade etti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN