BRICS'e girerken evdeki bulgurdan oluyoruz

BRICS'e girerken evdeki bulgurdan oluyoruz

Çin, tüm yakıt türlerindeki otomobillere getirdiği ek vergi ve şarj edilebilir hibrit araçları da kapsayan ithalat şartları nedeniyle, 'ayrımcı önlemler' aldığını savunarak Türkiye’yi DTÖ’ye şikayet etti. DTÖ’de sürecin yavaş işleyeceğini öne süren Emekli Büyükelçi Selim Kuneralp, Çin’in bir ticaret savaşı başlattığını ve karşı tedbir uygulayabileceğini söyledi.

SEDA İNCİRKUŞ

Avrupa Birliği ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler menşeli olmayan elektrikli araçları ithal edenlerin, Türkiye'nin 7 bölgesinde en az 20 yetkili servis istasyonu kurması, ithalatı yapılacak her bir marka için Türkiye`de kurulmuş en az 40 personele sahip Türkçe çağrı merkezi ile hizmet vermesi ve üreticinin yurt içinde yerleşik yetkili temsilcisinin olması gerekiyor. Bu şartları taşıması gereken ürünler arasına son olarak şarj edilebilir hibrit araçlar da eklendi.

Bunların yanı sıra Çin'den ithal edilen tüm yakıt türlerindeki otomobiller için yüzde 40 ek vergi uygulanmaya başlandı. Çin, Türkiye'nin Çinli üreticilere karşı “ayrımcı önlemler” aldığı gerekçesiyle konuyu Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) taşıdı.

‘EK VERGİ AYRIMCILIKTIR’

Konuyla ilgili KARAR’a konuşan Emekli Büyükelçi Selim Kuneralp, “Yatırım yapsınlar diye Çinli bir otomobil şirketine bir avantaj sağlandı. Aynı avantaj yatırım yapmak istemeyen Çin şirketlerine uygulanmıyor. Tersine, Türkiye’ye satmak istedikleri arabalara ek vergi konuyor. Bu esasında bir ayrımcılık. DTÖ’ye uygun değil.” yorumunu yaptı.

AB’DEN SONRA TÜRKİYE GELEBİLİR

Kuneralp, DTÖ’de ihtilafların çözülmesi mekanizmasının pek çalışmadığını, sonuca varmak için 1-2 sene geçebileceğini vurgularken bu süreçte Çin’in Türkiye’ye yönelik karşı tedbirler alacağını ileri sürdü. Kuneralp bu öngörüsünü, Çin’in Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle ticarette aldığı son tedbirlere dayandırıyor.

Çin, AB ülkelerinden ithal edilen brendiye geçici olarak gümrük vergisi getirme kararı aldı. Çünkü Avrupa Komisyonu, Çin'in yerli otomobil üreticilerine sağladığı, küresel pazarda avantaj getiren sübvansiyonların “zararlı etkilerini dengelemek” ve Çin ile AB firmaları arasındaki fiyat farkını kapatmak için yüzde 45'in üzerinde gümrük vergisi getirmeyi görüşüyor.

Çin’in geçici gümrük vergisi kararından en çok Fransa'nın etkilenmesi bekleniyor. Çin geçen yılki brendi ithalatının yüzde 99'unu Fransa'dan gerçekleştirdi.

‘TİCARET SAVAŞI BAŞLADI’

Türkiye'nin Çin'e ihracatı geçen yıl 3,3 milyar dolar oldu. İthalat ise aynı dönemde 45 milyar dolara çıktı. Verilere göre Türkiye, Çin ile olan ticaretinde ciddi oranda açık veriyor. Çin’in Türkiye’ye ek vergiler getirmesi durumunda makasın daha fazla açılacağı anlaşılıyor.

DTÖ’ye şikayeti “ticaret savaşı”nın başlaması olarak tanımlayan Selim Kuneralp, Çin’in AB ülkeleriyle ticari gerginliğini göz önünde bulundurarak, “Türkiye ek vergi almaktan vazgeçmezse bize de böyle bir şey gelebilir.” vurgusunu yaptı.

“BRICS’E GİRMENİN TİCARETE ETKİSİ YOK”

Öte yandan Türkiye, Rusya’yla birlikte Çin’in başını çektiği BRICS’e üye olmak istiyor. Hatta resmi başvurusunu da gerçekleştirdi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin BRICS başvurusunun nedeninin ekonomik arayışlar olduğunu söylemiş, “Avrupa Birliği ile ilişkilerin duraksadığı bir yerde ekonomik alternatiflere bakmamız normal.” şeklinde konuşmuştu.

Her ne kadar Türkiye ekonomik gerekçeleri ileri sürse de Kuneralp, “BRICS’e girmenin ticaret üzerinde hiçbir etkisi yok. BRICS bir serbest ticaret bölgesi değil. Ticari kolaylıklar sağlamıyor. Bizim BRICS’e yanaşmamız, ihracatımızın artmasını sağlamayacaktır. Bir de üstüne bu şikayet binince tuz biber ekilmiş oluyor.” yorumunda bulundu.

RUSYA OLUMSUZ, ÇİN ŞİKAYETÇİ

Rusya’nın “genişlemeyi düşünmüyoruz” açıklamasını hatırlatan Emekli Büyükelçi Selim Kuneralp, “Çin’le aramızda sorun olmasa bile başvurunun görüşülmeyeceği anlaşılıyor.” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN