BMW, Volkswagen, Mercedes, Audi, Citroen, Fiat, Peugeot hepsi Çinli oluyor! Kaçınılmaz son

BMW, Volkswagen, Mercedes, Audi, Citroen, Fiat, Peugeot hepsi Çinli oluyor! Kaçınılmaz son

Tesla'nın Model 3 ve Model Y araçlarının üretim maliyetlerini düşürdüğünü gösteren grafik, elektrikli araç (EV) sektöründe önemli bir değişimin habercisi. Ünlü yatırım uzmanı Bora Özkent'in yorumlarına göre, benzer bir maliyet düşüşü eğrisini Çinli otomotiv devi BYD de izliyor. Bu iki dev, üretim maliyetlerini aşağı çekmeye devam ettikçe, sektördeki rekabet yeni bir döneme girecek.

Tesla ve BYD'nin maliyetleri düşürmesiyle, geleneksel otomobil üreticileri büyük bir tehdit altında. Özellikle Avrupa merkezli üreticiler, düşük maliyetli elektrikli araçlarla pazarda ayakta kalmakta zorlanacak. Özkent, bu firmaların elektrikli araçların önünü kapatmaya çalışacaklarını, ancak bunun uzun vadede işe yaramayacağını öngörüyor.

OTOMOTİV PİYASASINDA DEVRİM! HEPSİ ÇİNLİ OLUYOR

Avrupa merkezli otomotiv üreticileri, pazar paylarını kaybettikçe lüks segmentlere yönelecek. Ancak alt segment araçlarda Çinli markalar karşısında rekabet gücü kalmadığında, bu firmalar ya Çinli markalar tarafından satın alınacak ya da pazardan çekilmek zorunda kalacak.

yeni-proje-2024-10-27t125700-567.jpg

Çin'in otomotiv dünyasında hızla yükselişi, Avrupa ve ABD'li devlerin kaderini belirleyecek gibi görünüyor. Bu kaçınılmaz değişimle birlikte, otomotiv sektörünün geleceğinde Çin'in hakimiyet kurması artık an meselesi.

KAÇINILMAZ SON YAKINDA

Konuyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan otomotiv uzmanı Bıra Özkent, şu ifadeleri kullandı:

"Otomotiv dünyasının geleceğini bu grafiğin gidişatı belirleyecek.

Grafikte Tesla Model 3 ve Model Y ortlama satılan malın maliyetini görüyorsunuz. Benzer bir maliyet eğrisi muhtemelen BYD’de de var.

Bu iki şirket otomobil üretim maliyetlerini aşağıya doğru çektikçe iki şey birden gerçekleşecek.

Ki, hem ölçeklenme, hem üretim süreçlerinin basitliği, hem de batarya teknolojisindeki gelişmelerden dolayı daha hala çok yolları var maliyetlerini düşürmek için.

Önce alt-orta segmentlerde geleneksel üreticilerin (özellikle Avrupalılar) pazar payı kayıpları derinleşecek.

yeni-proje-2024-10-27t125402-530.jpg

Bunun üzerine bu üreticiler elektriklinin önünü kapatmaya çalışacaklar (şu anda da bunu yapıyorlar zaten.)

O da kar etmeyince üst segment modellere kaçacaklar, lüks segmenti savunmaya çalışacaklar.

Ama alt segment araçları satmadan üst segmentteki karlılığı korumak da mümkün olmayacağından Çinliler tarafından satın alınacak ya da yok olacaklar.

Sadece biraz daha zaman gerekiyor ama hikayenin sonu bugünden belli."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN