Bloomberg’e konuşan Merkez Bankası yetkilisi açıkladı: Faiz indirimi kasımda masada

Bloomberg’e konuşan Merkez Bankası yetkilisi açıkladı: Faiz indirimi kasımda masada

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yetkilisi, kasım ayı toplantısında faiz indiriminin gündeme geleceğine dikkat çekti. İndirim kararında enflasyon verileri etkili olacağı belirtildi.

Bloomberg’in Merkez Bankası’ndan bir yetkiliye dayandırdığı habere göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) kasım ayı toplantısında faiz indirimlerini masaya yatırması bekleniyor. Buna ilişkin henüz önceden belirlenmiş bir para politikası yöntemi ve kararı olmasa da ilerleyen süreçteki ekonomik gelişmelerin yön vereceği tahmin ediliyor.

Kimliğini açıklamak istemeyen kişinin aktardığı bilgilere göre, Merkez Bankası öncelikle enflasyonun seyrine odaklanacak. Ağustos ayındaki yüzde 52 enflasyon oranına kıyasla uzmanlar yıl sonuna doğru bu oranın yüzde 38'e gerileceğini tahmin ediyor.

Merkez Bankası konuya ilişkin yorum yapmakta henüz temkinli davranıyor. Acele etmemesinin sebebi ise, politika değişikliğine gitmeden önce aylık enflasyonda sürdürülebilir bir düşüş görmek istemesi.

'TÜRKİYE'DE FAİZ İNDİRİMİ YAKIN'

Bazı banka analistleri, Merkez Bankası'nın Perşembe günü politika kararına eşlik eden bir açıklamada ileriye dönük yönlendirmesini yumuşatmış görünmesinin ardından kasım ayında bir faiz indiriminin daha olası olduğunu söyledi. Banka, ihtiyaç duyulması halinde parasal duruşun daha da sıkılaştırılacağına dair açık bir taahhütte bulunmazken, kilit faiz oranını art arda altıncı ayda da yüzde 50'de tuttu.

Ancak tahmine ilişkin henüz ortak bir fikrin oluştuğunu söylemek zor. Garanti BBVA gibi kimi bankaların analistleri benzer bir görüşü paylaşmamakta. Bu analistler kasım ayından ziyade tahminlerini bir ay erteleyerek aralık ayına çektiler. Morgan Stanley ise bunun gelecek yılın ilk çeyreğinde bir indirime gidilmesi yönündeki kendi tahminine kıyasla "daha erken bir indirim ihtimalini artırdığını" söyledi.

Kasım ayında indirim bekleyenler ise Citigroup A.Ş., Deutsche Bank, Goldman Sachs Group A.Ş. ve UBS Group olarak sıralanabilir.

UBS analistleri Gyorgy Kovacs ve Nimrod Mevorach Perşembe günü, "Esneme döngüsünün başlaması için en olası zamanın Kasım olduğuna inanmaya devam ediyoruz" dedi. Banka, önümüzdeki iki ay boyunca gerçek enflasyon rakamları, bankanın kasım ayındaki üç aylık enflasyon raporu ve gelecek yılki asgari ücretin ne kadar olacağıyla ilgili haberlere dikkat edeceğini söyledi.

1kapak.jpg

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, bankanın yılın son enflasyon raporunu yayınlayacağı 8 Kasım'da yeni enflasyon projeksiyonları sunacak. Anadolu Ajansı'na göre Karahan, fiyat artışlarını ve para politikasını görüşmek üzere 3 Ekim'de Türk milletvekillerine hitap edecek. Eylül ayına ait enflasyon verileri de aynı gün yayınlanacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN